EU:s flyktinguppgörelse: “sockerglasyr på cyanidpiller”
BRYSSEL 21 mars 2016 | Merkel hyser inga illusionerFlera internationella organisationer som Amnesty och Läkare utan gränser kritiserar flyktingavtalet mellan EU och Turkiet i hårda ordalag.
De politiska hindren för en uppgörelse mellan medlemsländerna och Turkiet fick på fredagen sin lösning med ett nytt migrationsavtal.
– Det är en överenskommelse som i bästa fall kan sätta stopp för de farliga resorna som vi nu har sett under en lång tid mellan Turkiet och Grekland, sade statsminister Stefan Löfven (S) efter mötet.
Med start på natten till söndag ska i princip alla migranter som ankommer Grekland från Turkiet skickas tillbaka.
EU-ledarna presenterade avtalet som ett sätt att minska antalet migranter som försöker ta sig in i unionen och riskerar dö på färden.
– Vi måste skicka en signal till flyktingar i hela Mellanöstern: Betala inte smugglarna, det är helt i onödan, Grekland skickar tillbaka er till Turkiet, sade Bohuslav Sobotka, premiärminister för Tjeckien som är ett av de länder som mest motsatt sig EU:s tidigare hantering av flyktingkrisen med bindande fördelning av asylbehövande mellan medlemsländerna.
Men en av planens huvudarkitekter, den tyska förbundskanslern Angela Merkel, är tveksam till dess effektivitet.
– Jag hyser inga illusioner. Ytterligare bakslag vara förbundna med dagens uppgörelse, sade Merkel på fredagen.
Flera internationella organisationer som Amnesty och Läkare utan gränser kritiserar överenskommelsen i hårda ordalag.
– Löften om att respektera internationell och europeisk rätt ser misstänkt lika ut sockerglasyr på det cyanidpiller som flyktingskyddet i Europa precis tvingats svälja, sade John Dalhuisen, Europachef på Amnesty, i ett uttalande.
Inflytelserika Financial Times kommentator Wolfgang Münchau anser att ”EU inte bara sålt sin själ” utan även fått en rätt usel överenskommelse.
”Alla som bryr sig om demokrati och mänskliga rättigheter kommer hata denna uppgörelse”, skriver Wolfgang Münchau.
För att kunna genomföra planen beräknar EU-kommissionen att det kommer krävas fyra tusen personer, bland annat domare, tolkar och säkerhetspersonal. Kostnaden beräknas under det första halvåret uppgå till motsvarande 2,6 miljarder kronor. 20 medlemsländer hade på måndagen erbjudit konkreta bidrag till Grekland, dock ej Sverige.
På måndagsförmiddagen, efter att planen gällt i drygt ett dygn, har enligt grekiska myndigheter kommit över 1 600 migranter från Turkiet.
I planen ska EU-länderna ta emot en syrier direkt från Turkiet för varje syrisk flykting som skickas tillbaka från Grekland. Det krävs alltså att en syrier olagligen försöker ta sig över Egeiska havet för att en annan ska vidarebosättas från Turkiet.
Högst 72 000 syrier kan tas emot inom planen som är frivillig för medlemsländerna.
Inom den tidigare EU-planen med bindande omflyttning som ej längre gäller tog medlemsländerna emot knappt tusen flyktingar av de utlovade 100 000 platserna.