Polens utrikesminister Witold Waszczykowski. Arkivbild.

Polens utrikesminister Witold Waszczykowski. Arkivbild.

Bild: Europeiska unionens råd

Polens regering ignorerar konstitutionsdomstolen

Polska författningsdomstolen dömer ut ett nytt lagpaket och utrikesministern svarar med att jämställa domstolsordföranden med Irans ayatollor.

Författningsdomstolen i Polen dömde på onsdagen ut ett lagpaket som den nationalkonservativa regeringen drivit genom. Det är en dom som ”fördjupar Polen konstitutionella kris” enligt polska nyhetsbyrån PAP.

Paketet går ut på att begränsa författningsdomstolens möjligheter att stoppa lagar genom att kräva två tredjedelars majoritet istället för den nuvarande enkla majoriteten för att döma i fall. Regeringen vill dessutom att 13 av de 15 författningsdomarna måste närvara vid dom till skillnad från dagens nio.

Premiärminister Beata Szydło vägrar dock att publicera domen vilket krävs för att den ska bli giltig.

Utrikesminister Witold Waszczykowski har i samband med detta jämfört författningsdomstolens ordförande Andrzej Rzepliński med de iranska ayatollorna.

– Det liknar lite ayatollorna i Iran som står över presidenten, premiärministern och parlamentet. Jag var ambassadör i Iran, herr Rzepliński påminner mig allt mer om ayatollan i Iran, sade Waszczykowski till radioprogrammet Trójka.

I januari beslutade EU-kommissionen att inleda en granskning av rättssäkerheten i Polen. Venedigkommissionen som leder granskningen ska senare i veckan presenteras sin rapport som kommer ligga till grund för EU-kommissionens fortsatta utredning.