Turkiets utrikesminister Mevlüt Çavuşoğlu under måndagens träff med USA:s utrikesminister John Kerry.

Hoppa till artikelns andra spalt.

USA och Turkiet hoppfulla om Cypernuppgörelse

De amerikanska och turkiska utrikesministrarna är eniga om att en politisk lösning på den 40-åriga konflikten på Cypern kan nås i år.

Sedan 1974 är den norra delen av Cypern ockuperad av Turkiet. Under det senaste året har dock förhandlingarna om en lösning åter väckts till liv.

– Vi hoppas nå en lösning på Cypern under 2016. Den turkiska sidan är redo, sade Turkiets utrikesminister Mevlüt Çavuşoğlu i samband med ett möte med sin amerikanske kollega John Kerry på måndagen.

– Vi har träffat folk på båda sidor så väl som enskilda länder och vi kommer trycka på väldigt, väldigt hårt för att nå en lösning på Cypernkrisen som pågått alltför länge, sade Kerry.

Under det senaste året har en rad politiker uttryckt liknande förhoppningar. Bland annat EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker och Turkiets premiärminister Ahmet Davutoğlu.

I januari sade öns president, grekcyprioten Nikos Anastasiades och den turkcypriotiske ledaren Mustafa Akıncı att en lösning är möjlig i år.

I maj äger parlamentsval rum på den södra, grekcypriotiska delen av ön. Men därefter hoppas utrikesminister Çavuşoğlu att en uppgörelse ska kunna nås.

Målet är ett federalt styrt Cypern. En uppgörelse måste godkännas i folkomröstningar.