Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S) välkomnar kommissionens nya flyktingpolitik.

Bild: Anders Selnes

Hoppa till artikelns andra spalt.

EU-majoritet för ny flyktingpolitik inom räckhåll

Regeringen välkomnar kommissionens asylplaner men i Europaparlamentet är regeringspartiernas företrädare inte lika imponerade. Även om Polen ansluter sig till nejsidan i ministerrådet har flyktingmotståndarna lång väg att vandra  till mål.

EU-kommissionen presenterade på onsdagen två alternativ till ny flyktingpolitik som medlemsländerna ska ta ställning till före sommaren.

Det ena förslaget säger att EU-länderna ska fortsätta med den nuvarande flyktingpolitiken men att asylsökande vid stora flyktingströmmar till ett EU-land ska omfördelas till övriga medlemsländer. Med det andra förslaget skrotas dagens regelverk och alla flyktingar oavsett antal kommer automatiskt fördelas mellan länderna enligt en fördelningsnyckel.

– Jag är nöjd så här långt. För de lyfter precis den ingången som vi har från Sveriges sida, kommenterade på onsdagen justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S) kommissionens planer.

Vad är det mest intressanta med EU-kommissionens förslag?

– Att omfördelningsmekanismen finns med. Det är en tanke vi har drivit väldigt hårt från den svenska regeringens sida, säger Johansson till Europaportalen.

Han förklarar att regeringen vill skrota Dublinförordningen och därför stödjer kommissionens andra förslag.

– Det är vår grundinställning. Där kan jag konstatera att EU-kommissionen går i vår riktning, säger Morgan Johansson.

Migrationsministern tror dock att det kommer bli svårare att få ihop en majoritet i ministerrådet för den svenska linjen än i höstas. Då röstade fyra medlemsländer – Tjeckien, Ungern, Rumänien och Slovakien – nej till en tillfällig omfördelning av flyktingar från Italien och Grekland.

– Eftersom Polen bytt regeringen är det svårare att skapa en majoritet, säger han.

Men om den enda skillnaden från omröstning i september är att Polen också säger nej till en permanent omfördelning så räcker det inte till en blockerande minoritet om det kommer till omröstning.

Enligt ministerrådets egen rösträkningskalkulator vinner jasidan med 82 procent mot 16 procent av rösterna i ministerrådets, allt annat lika. För att en blockerande minoritet krävs minst 35 procent av rösterna och eller 13 medlemsländer som säger nej och dit är vägen fortfarande lång.

Även EU-parlamentet måste ge sitt godkännande och där är stödet för en fördelning av flyktingar betydligt starkare än i medlemsländerna. Men de svenska regeringspartiernas folkvalda i Bryssel inte lika positiva som Morgan Johansson.

EU-parlametarikern Anna Hedh (S) kallar kommissionen utspel för “mesigt och försiktigt”.

– Det är sorgligt, kommissionen har tidigare varit tydlig [med sin asylpolitik]. Om kommissionen pekat med hela handen hade man kanske kunna trycka på medlemsländerna, säger Anna Hedh till journalister i Bryssel på torsdagen.

Hennes miljöpartistiska kollega Peter Eriksson håller med och menar att kommissionen “anpassar sig” till medlemsländernas inställning där många är ovilliga att ta emot flyktingar.