Medborgare från vissa EU-länder måste ha visum för att få resa till USA och Kanada. Arkivbild.

Bild: Thomas

Hoppa till artikelns andra spalt.

EU överväger begränsa visumfrihet för nordamerikaner

Amerikaner och kanadensare kan snart komma att behöva visum för att resa in i EU-länderna.

EU har regler som säger att ett land måste ge EU-medborgare visumfrihet om EU gett det landets medborgare rätt att åka in i EU utan visum. Det har dock varken Kanade eller USA gjort efter att en tidsfrist på två år är på väg att löpa ut.

– Det finns en rättslig tidsfrist. Det är av denna anledning som ordförande Juncker har satt det på kollegiets agenda 12 april eftersom detta är en fråga som kräver en politisk diskussion, säger EU-kommissionens talesperson Mina Andreeva på fredagen.

I nuläget kräver Kanada visum från medborgare från Bulgarien och Rumänien. För resor till USA måste dessutom kroater, cyprioter och polacker ansöka om visum.

Kommissionen måste enligt Andreeva lägga fram en så kallad delegerad akt där amerikaners och kanadensares rätt att resa till EU utan visum läggs på is under ett år. En sådan delegerad akt börjar automatiskt gälla om inte EU-parlamentet eller medlemsländerna har några invändningar inom fyra månader efter att den antagits av kommissionen.