Annons

EU:s migrationskommissionär Dimitris Avramopoulos.

Bild: EU-kommissionen

Hoppa till artikelns andra spalt.

Snart EU-besked om turkisk viseringsfrihet

I början av maj meddelar EU-kommissionen huruvida turkar ska få resa utan visum i Schengen.

Ett av villkoren för att Turkiet skulle gå med på EU:s flyktingplan där migranter skickas tillbaka till Turkiet var att turkiska medborgare ska få resa in i unionen utan visum.

Enligt EU:s migrationskommissionär Dimitris Avramopoulos är Turkiet på god väg att uppfylla de 72 krav som ställs för att kunna få visumfrihet.

– Dag för dag uppfylls nya villkor av den turkiska regeringen. Det finns ett starkt engagemang i Turkiet att klara alla mål. Vi har inte mycket tid kvar men jag tror att om vi fortsätter som nu så kommer de flesta villkoren att uppfyllas, säger kommissionären på onsdagen.

Så sent som i går tisdag sade den turkiske premiärministern Ahmet Davutoğlu att flyktingavtalet med EU kommer avbrytas om inte landet får visumfrihet i juni.

– Jag vidhåller min uppfattning att vi kommer få visumfrihet i juni. I dess frånvaro kan så klart ingen förvänta sig att Turkiet håller sig till sina åtagande, sade Davutoğlu rapporterar AFP.

I avtalet framgår dock att de 72 kraven måste uppfyllas av Turkiet innan visumliberalisering kan komma på tal.

Avramopoulos understryker på onsdagen att detta måste ske innan maj om tidtabellen med att ge Turkiet visumfrihet i slutet av juni ska hållas.

– Ingen visumfrihet erbjuds om inte alla villkor är uppfyllda. Ytterligare ansträngningar krävs från Turkiet, säger Avramopoulos.

Den 4 maj meddelar kommissionen hur långt Turkiet har kommit i arbetet med viseringsfrihet och ett eventuellt förslag om att sätta Turkiet på listan över länder som inte behöver ansöka om visum för att resa in i Schengenländerna.