Annons

Demonstration om TTIP i Amsterdam. Arkivbild.

Bild: FaceMePLS

Hoppa till artikelns andra spalt.

TTIP kan hotas av ny nederländsk folkomröstning

Efter omröstningen om EU:s samarbetsavtal med Ukraina vill nederländare även rösta om kommande handelsavtal med USA och Kanada.

En namninsamling för att få till ytterligare en folkomröstning i Nederländerna har i dagsläget samlat ihop drygt 100 000 av de nödvändiga 300 000 underskrifterna. Initativtagarna vill att nederländarna ska få ta ställning till EU:s handelsavtal med USA och Kanada.

Avtalen, menar man, ”hotar demokratin”. Kanadaavtalet, eller Ceta, är färdigförhandlat och inväntar nu ratificering i medlemsländernas parlament och EU-parlamentet. Avtalet med USA, kallat TTIP, är ännu långt från att bli klart. När EU skriver avtal med länder utanför unionen har enskilda medlemsländer vetorätt.

Annons

Bakom namninsamlingen står i nuläget fyra organisationer.

I den senaste Eurobarometern från november i fjol säger sig 53 procent av nederländarna vara för ett frihandelsavtal mellan EU och USA. 36 procent är mot.

I förra veckan röstade nederländarna nej till EU:s samarbetsavtal med Ukraina i en folkomröstning som kom till stånd på samma sätt. Valdeltagande var dock mycket lågt, drygt 30 procent.