– EU-parlamentariker är ju valda på sina egna mandat. Det ska man vara tydlig med, säger inrikesminister Anders Ygeman (S). Arkivbild.

– EU-parlamentariker är ju valda på sina egna mandat. Det ska man vara tydlig med, säger inrikesminister Anders Ygeman (S). Arkivbild.

Bild: Anders Selnes

Ygeman: EU-parlamentariker får driva sin politik

Den röd-gröna regeringen låter de svenska Europaparlamentarikerna rösta som de vill. Men för några år sedan lät det annorlunda från regeringshåll.

I torsdags gick fyra miljöpartister i Europaparlamentet emot regeringens linje om att EU-länder ska samla in flygpassagerares uppgifter i ett försök att öka kontrollen över misstänkta terrorister och andra grova brottslingar.

Ansvarig minister Anders Ygeman (S) vill dock inte kritisera miljöpartisternas agerande, tvärtom.

– De får bilda sina egna uppfattningar. Regeringen står kraftfullt bakom PNR-systemet och är glad över att det nu blir verklighet efter så många års diskussioner, säger Anders Ygeman till Europaportalen.

Men Miljöpartiet är ju också en del av regeringen?

– EU-parlamentariker är ju valda på sina egna mandat. Det ska man vara tydlig med. Sedan är det klart att vi för en dialog med våra EU-parlamentariker där vi önskar att de ska ställa sig bakom den svenska uppfattningen. Men det kommer att komma tillfällen när de har andra uppfattningar, säger Anders Ygeman.

Europaparlamentet är en av två lagstiftande församlingar i EU, jämbördig i de flesta frågor med ministerrådet där den svenska regeringen har plats på mandat från riksdagen. Europaparlamentarikerna är fria att rösta som de vill men väntas som regel följa sina partigrupper i parlamentet.

EU-parlamentarikernas självständighet har inte alltid varit självklar och så sent som för några år sedan ifrågasattes de svenska ledamöterna av den dåvarande regeringen.  

– Jag tycker det är viktigt att partierna håller ihop sina budskap att man har samma politik i Europa (...) som företrädare hemma i Sverige, sade tidigare statsminister Fredrik Reinfeldt (M) 2012.  Frågan gällde EU:s budget där en majoritet av de svenska ledamöterna ville se en större budget än regering och riksdag.

Även dåvarande finansminister Anders Borg (M) var inne på samma linje i budgetfrågan.

– Europaparlamentet har en uppfattning som står väldigt långt ifrån den svenska sidan. Det är centralt att de svenska parlamentarikerna håller på en svensk linje, sade Anders Borg i början på 2013.  Också tidigare utbildningsminister Jan Björklund torgförde samma inställning.

Statsministern och hans ministrar fick utstå en del kritik för sitt försök att toppstyra de svenska Europaparlamentarikerna inte minst från parlamentarikerna själva.  

Så när den moderata parlamentsgruppen i Bryssel som vid flertal tillfällen gått sin egen väg röstade emot alliansregeringens linje att pressa upp priset på företagens utsläppsrätter under våren 2013 valde Fredrik Reinfeldt att ligga lågt.

Sedan dess har ingen svensk regeringsföreträdare öppet ifrågasatt Europaparlamentarikernas lojaliteter.