Turkiets president Recep Tayyip Erdoğan. Arkivbild.

Turkiets president Recep Tayyip Erdoğan. Arkivbild.

Bild: EU-kommissionen

Omstritt flyktingavtal hänger på skör tråd

Turkiet hotar skicka flyktingar till EU om landet inte får viseringsfrihet. Men ett närmast enigt EU-parlament vägrar gå med på detta om landet inte ändrar kontroversiella terrorlagar.

EU-parlamentarikerna diskuterade på onsdagen kommissionens förslag att ge Turkiet visumfrihet. Att ge turkarna rätt att resa i EU utan visum är ett av villkoren i unionens flyktingavtal med Turkiet från mars.

För ovanlighetens skull var alla partigrupper i parlamentet, från yttersta högern till vänstern, starkt kritiska till att bevilja Turkiet visumfrihet. För att landet ska få det krävs godkännande både i EU-parlamentet och medlemsländerna i ministerrådet.

Ett av de 72 krav som ställs på Turkiet för att ge visumfrihet är att landet ändrar sina terrorlagar. Lagarna kritiseras för att vara alltför godtyckliga och definitionen för bred och bland annat kan användas mot journalister.

Liberalernas EU-parlamentariker Cecilia Wikström kallade kommissionens uttalande att Turkiet måste göra mer för att uppfylla kraven för ”århundradets underdrift”.

– Under dessa förutsättningar är det uppriktigt sagt absurt att ens be parlamentet att bevilja Turkiet visumfrihet, sade Wikström.

Ledamöter från övriga partigrupper var inne på samma linje.

Även medlemsländernas representant i förhandlingarna, Nederländernas försvarsminister Jeanine Hennis-Plasschaert, som deltog i debatten menade att Turkiet har ”en del uppgifter att genomföra”.

På onsdagen träffade Turkiets EU-minister Volkan Bozkır parlamentets talman, socialdemokraten Martin Schulz, och sade att uppgörelsen befinner sig i ”ett mycket farligt läge”.

– En förändring i antiterrorlagen är helt omöjlig, sade Volkan Bozkır.

Burhan Kuzu, rådgivare till president Recep Tayyip Erdoğan, riktade i ett tweet ett hot direkt till EU-parlamentet.

”Om fel beslut tas kommer vi skicka tillbaka flyktingar”, skrev Kuzu. Tidigare har president Tayyip Erdoğan hotat avbryta avtalet om landet inte får visumfrihet.

EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker sade på torsdagen att alla 72 krav, inklusive antiterrorlagen, måste uppfyllas för visumfrihet.

– Vi sätter ett stort värde vid att villkoren uppfylls. Annars kommer denna uppgörelse, avtalet mellan EU och Turkiet, inte att ske, sade Juncker som även riktade en känga mot den turkiske presidenten.

– Om herr Erdoğan bestämmer sig för att förneka turkarna rätten att resa fritt i Europa måste han förklara detta för det turkiska folket. Det kommer inte bli mitt problem, det kommer bli hans, sade Juncker.

Ett möte mellan bland annat EU-minister Volkan Bozkır och medlemsländernas utrikesministrar som skulle äga rum i morgon fredag har skjutits upp på obestämd tid av okänd anledning.

På onsdagen kritiserade även Spaniens utrikesminister konservative José Manuel García-Margallo flyktingavtalet.

– Det här avtalet vi undertecknat med Turkiet, det är ett hafsverk, sade García-Margallo, rapporterar AFP.