Den polska premiärministern Beata Szydło under fredagens debatt i landets parlament.

Den polska premiärministern Beata Szydło under fredagens debatt i landets parlament.

Polen: Vi ger inte efter för ultimatum

Den polska premiärministern Beata Szydło går till hård attack mot EU-kommissionens beslut att ge landet till på måndag att hantera den konstitutionella krisen.

I onsdags satte EU-kommissionen ned foten i den pågående maktkampen mellan Bryssel och Warszawa om den nationalkonservativa regeringens omdiskuterade försök att ändra landets författningsdomstol.

Kommissionär Frans Timmermans gav regeringen till på måndag i nästa vecka att ”göra betydande framsteg” för att ändra sig om åtgärder som kommissionen menar hotar rättssäkerheten i landet.

Stämningen har under den pågående granskningen som pågått sedan i vintras tidvis varit mycket hätsk. På fredagen skärpte Polens premiärminister Beata Szydło tonen ytterligare genom att kalla kommissionens krav för diktat.

– Vi vill att Europa respekterar vår suveränitet. Regeringen kommer aldrig att ge efter för något ultimatum. Den kommer inte att tillåta att någon annans vilja påtvingas polackerna, sade Szydło under en debatt i parlamentet på fredagsmorgonen, rapporterar 300Polityka.

Hon menade att ”allt fler inom kommissionen vill att EU splittras”.

– Polen behöver Europa. Men framför allt är det Europa som behöver Polen. Från och med i dag är det inte Polen som har problem med sitt rykte och auktoritet utan EU-kommissionen, sade Beata Szydło.

En talesperson för EU-kommissionen försäkrade vid lunchtid på fredagen att samtalen mellan EU-kommissionen och den polska regeringen fortfarande är konstruktiva.