Turkiets president Recep Tayyip Erdoğan. Arkivbild.

Turkiets president Recep Tayyip Erdoğan. Arkivbild.

Bild: unaoc

Turkiet hotar åter säga upp flyktingavtal

En rådgivare till den turkiske presidenten hotar att säga upp alla avtal med EU om landet inte får visumfrihet.

Den tyska förbundskanslern Angela Merkel samtalade på måndagen med den turkiske presidenten Recep Tayyip Erdoğan under en timme om bland annat EU:s flyktingavtal med landet.

Under de senaste veckorna talar allt mer för att avtalet, som går ut på att alla flyktingar som tar sig till Grekland ska skickas tillbaka till Turkiet, inte kommer fullföljas.

I avtalet ingår ett löfte från EU om att skynda på visumliberaliseringen för Turkiet. Men då krävs att alla 72 krav uppfylls av Turkiet. Mest kontroversiella är de krav som säger att Turkiet måste ändra sin definition av terrorism så att den som i dag exempelvis inte kan omfatta journalister. Detta har Tayyip Erdoğan vid flera tillfällen vägrat göra.

Från början var det tänkt att Turkiet skulle få visumfrihet från 1 juli. Men enligt uppgifter till Bild räknar den tyska regeringen med att detta kan ske först 2017.

Samtidigt på måndagen hotade Yiğit Bulut, ekonomisk rådgivare till president Erdoğan, att blåsa av alla avtal med EU om landet inte får visumfrihet.

– [EU] ska veta att om de fortsätter med denna attityd så kommer Turkiet ta några väldigt radikala beslut mycket snart. [Turkiet] kan se över alla sina relationer med EU, inklusive tullunionen och flyktingavtalet. Europa måste hålla sina löften, sade Bulut, rapporterar Kathimerini.