Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning
Storbritanniens näste EU-kommissionär Julian King i samtal med sin framtida chef, EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker.

Nytt uppdrag för ny brittisk EU-kommissionär

BRYSSEL 2 augusti 2016

Julian King får ett helt nytt ansvarsområde när han tillträder som ny brittisk EU-kommissionär.

Efter den brittiska folkomröstningen om fortsatt EU-medlemskap valde landets dåvarande EU-kommissionär Jonathan Hill att lämna sitt uppdrag. Den dåvarande premiärministern David Cameron nominerade därefter landets Frankrikeambassadör Julian King till ny kommissionärskandidat.

I dag tisdag har EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker, något försenad och enligt en talesperson efter visst begrundande, beslutat att King ska få ett helt nytt ansvaraområde, eller portfölj, för något som han kallar ”säkerhetunionen”. Den brittiske kommissionärn ska arbeta med tre huvudfrågor: bekämpa terrorism och förhindra radikalisering, hindra organiserad brottslighet och bekämpa nätbrottslighet.

”Fokuset i din portfölj ska således ligga på konkreta driftsåtgärder där EU kan få genomslagskraft och där vi kan visa att detta inte kompromissar våra åtagande gentemot grundläggande rättigheter och värden”, skriver Juncker i sin uppdragsbeskrivning till Julian King.

King ska arbeta nära inrikes- och migrationskommissionär Dimitris Avramopoulos och under förste vice ordförande Frans Timmermans.

Formellt måste Julian King tillsättas av Europeiska rådet som samlar medlemsländernas stats- och regeringschefer efter att EU-parlamentet rådfrågats. Fram till dess får han inte närvara vid kommissionärernas veckovisa möten. EU-parlamentets utfrågning av Julian King väntas äga rum i början av hösten.

Mer fakta

Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund
Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund

Kommentera gärna nedan. I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s och, med deras kommentarsregler, erbjuder Europaportalen möjligheten för läsare att kommentera publicerat material. Observera att du är juridiskt ansvarig för alla kommentarer skrivna av dig.

Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar. Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar. Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Annonser
Annons från Svenskt Näringsliv
Annons från socialdemokraterna
annons  från EU-kommissionen
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Skriv in din epostadress här:

Mer fakta

Annonser
Annons från Svenskt Näringsliv
Annons från socialdemokraterna
annons  från EU-kommissionen
Fackliga Brysselkontoret