Turkiets president Recep Tayyip Erdoğan.

Turkiets president Recep Tayyip Erdoğan.

Bild: Unaoc

Turkiet avvisar reformerade terrorlagar

Turkiet kommer inte att ändra sina kritiserade terrorlagar säger landets EU-minister. Därmed riskeras EU:s flyktingavtal med Turkiet.

EU:s krav på att Turkiet måste se över sina kritiserade terrorlagar är "omöjligt" i efterdyningarna av förra månadens kuppförsök säger landets EU-minister Omer Celik till Financial Times.

Omer Celik säger sig dock var ”öppen för diskussioner” kring lagstiftningen och kan tänka sig ”reformer på längre sikt” men att det med tanke på säkerhetsläget i dagsläget  ”inte skulle vara intelligent att ändra i terroristlagstiftningen”.

Men EU anser sedan tidigare att Turkiets lagstiftning mot terrorism är för svepande och används för att styra media och tysta delar av den politiska oppositionen. I en överenskommelse i våras mellan parterna lovade Turkiet att bland annat reformera terrorlagarna i utbyte med visumfrihet till EU.

Visumfrihet är en del av en större uppgörelse som också inbegriper ett avtal där Turkiet åtar sig att återta emot migranter som kommer till Grekland. Den delen har redan trätt ikraft och har lett till att antalet migranter som kommer från Turkiet till Grekland minskat från i genomsnitt 1740 personer per dag till 48 personer.

Turkiets president Recep Tayyip Erdoğan sade till Le Monde i lördags att visumfriheten och återtagandet av migranter ursprungligen skulle träda i kraft 1 juni men att visumfrågan ännu inte är löst.

– Det är nu augusti och [visumfrågan] är ännu inte avgjord. Om våra krav inte uppfylls, kommer vi att behöva stoppa återtagandet, sade Erdoğan.

Dagen därpå upprepade EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker att Turkiet måste uppfylla alla krav som tidigare överenskommits där reformering av terrorlagarna är en viktig del.

– Kommissionen var från början mycket tydlig i [visumfrågan], och vår inställning har inte förändrats: Turkiet har åtagit sig att uppfylla 72 punkter, och bara när det är gjort, kan vi ta bort visumkraven för turkiska medborgare, sade Jean-Claude Juncker till tyska Tagesspiegel.