Statsminister Stefan Löfven och Europeiska rådets ordförande Donald Tusk träffas inför fredagens EU-toppmöte.

Bild: Europeiska unionens råd

Hoppa till artikelns andra spalt.

EU:s splittring i öppen dager inför toppmöte

Medlemsländerna har svårt att hitta gemensamma nämnare inför veckans EU-toppmöte om vägen efter brexit.

På fredag träffas 27 stats- och regeringschefer från EU-länderna, utom Storbritannien, i slovakiska Bratislava för ett extrainsatt informellt toppmöte om unionens framtid.

– För mig är målet med toppmötet i Bratislava att återfå politisk kontroll över vår gemensamma framtid. Vi måste hitta en diagnos på unionens nuvarande brister, sade Europeiska rådets ordförande Donald Tusk när han i fredags träffade statsminister Stefan Löfven i Stockholm.

Tusk har i sina införsamtal med ledarna identifierat tre huvudfrågor som ska diskuteras: flyktingkrisen, terrorism och globaliseringens effekter. Hans ambition med mötet är att få stats- och regeringscheferna att enas om frågorna och vad som måste göras de närmsta månaderna.

Men enligt insatta personer kan det bli svårt.

– Vi söker efter minsta gemensamma nämnare för att visa att vi inte är splittrade. Och vi kämpar med att ens kunna enas om det, sade en högt uppsatta anonym förhandlare, rapporterar Financial Times.

Inför toppmötet har en rad länder gått samman för att hitta gemesamma linjer att driva. I fredags träffades ledare för Frankrike, Italien, Spanien, Grekland, Portugal, Cypern och Malta i Aten och enades om ett gemensamt uttalande.

”Vi är övertygade om att Europeiska unionen behöver en ny knuff framåt för att hantera de gemensamma utmaningar som medlemsländerna står inför”, heter det.

Efter mötet var Italiens socialdemokratiske premiärminister Matteo Renzi mycket nöjd över att ha fått med sig tungviktaren Frankrike.

– Äntligen har vi [den franske presidenten François] Hollande med oss. Nu när vi är många kan vi röra om i grytan, sade Renzi och tillade att han förväntar sig att ”maktbalansen i framtiden kommer att ändras”, rapporterar Kathimerini.

De sju Medelhavsländerna väntas efterfråga mer EU-samarbete när britterna lämnat EU, bland annat inom försvar och ekonomi.

Andra länder som de fyra Visegradländerna – Tjeckien, Slovakien, Polen och Ungern – väntas å sin sida vara på sin vakt mot mer maktöverföring och istället efterfråga enhällighet i fler frågor.

Den svenska regeringen går in i mötet med krav om mer samarbete på EU-nivå. Detta enligt en debattartikel i Svenska Dagbladet i helgen.

”[Vi] delar inte analysen att mindre samarbete skulle vara lösningen. Tvärtom.”, skriver statsminister Stefan Löfven (S) och EU-minister Ann Linde (S).

På Bratislavamötet är Sveriges ståndpunkt att EU inte ska ta sig an några nya stora projekt som kräver fördragsförändringar utan istället se till att medlemsländerna genomför det man enats om.

Ett av målen med fredagens toppmöte är att ta fram en plan över nästa steg inför ett EU-toppmöte i Rom i mars nästa år. Några större visioner är inte att vänta det närmaste året med tanke på nästa års viktiga parlaments- och presidentval i Tyskland och Frankrike.