Annons

– Det är klart att jag har hopp men det blir en ganska lång och komplicerad väg, säger Marita Ulvskog (S) om reformeringen av utstationeringsdirektivet.

Bild: Europaparlamentet

Hoppa till artikelns andra spalt.

Ulvskog ångrar uttalande

Den ledande socialdemokraten i Europaparlamentet Marita Ulvskog dementerar sitt tidigare uttalande och säger sig ha hopp om svenska lönevillkor för arbetare från andra EU-länder. 

Till Europaportalen ångrar nu EU-parlamentariker Marita Ulvskog (S) sitt uttalande på torsdagen till tidningen Arbetet att hon inte hade “något stort hopp” om att det omdiskuterade utstationeringsdirektivet skulle kunna reformeras i den riktning som Sverige vill.

– Jag har säkert formulerat mig oklart för det är klart att jag har hopp men det blir en ganska lång och komplicerad väg. Jag har fortfarande väldigt starka förhoppningar att vi ska få tillstånd ett bra direktiv, säger Marita Ulvskog.

Så du har blivit felciterad?

– Nej det vill jag inte säga, det är säkert jag som har uttryckt mig oklart. Jag skyller verkligen inte på journalisten, säger Marita Ulvskog.

Anser du att det är mer än 50 procent chans att det blir ett reformerat utstationeringsdirektiv?

– Det vet jag inte, det kan jag inte svara på. Men jag har absolut inte gett upp hoppet, säger Marita Ulvskog.

Ansvarig minister och en av dem i EU:s ministerråd som drivit frågan, arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (S) säger att diskussionerna mellan medlemsländerna fortsätter efter att elva länders försök att stoppa förhandlingarna på formella grunder i somras avvisats av EU-kommissionen.

– Nu tar förhandlingarna fart igen och jag är fortsatt mycket optimistisk. Jag ser många öppningar framåt, säger Ylva Johansson till Europaportalen och tillägger att det är förtidigt att säga hur förhandlingarna kommer att gå. Hon svara dock ja på frågan om huruvida det är mer än 50 procent chans att direktivet reformeras.

Vilka är de främsta hindren?

– Det handlar om att man måste lyssna på varandra. Faran är om det bildas två läger mellan medlemsstaterna, säger Ylva Johansson.

Vad säger du till de medlemsländer som är rädda att förlora arbetstillfällen i andra EU-länder om deras arbetare blir dyrare att anlita?

– Jag tror det är viktigt att förklara vilka stora behov vi har av arbetskraft. Men det fungerar inte om den arbetskraften ska komma hit och dumpa lönerna. Då får vi ett folkligt motstånd, säger Ylva Johansson.