Annons

EU:s skattekommissionär, den franske socialdemokraten Pierre Moscovici.

Bild: EU-kommissionen

Hoppa till artikelns andra spalt.

Kontroversiell skatteplan väcks till liv

EU-kommissionen återlanserar ett förslag om samordning av bolagsskatter. Syftet är att komma åt storföretag som undviker att betala skatt.

På onsdagen presenterade EU:s skattekommissionär, den franske socialdemokraten Pierre Moscovici, ett nytt förslag som ska komma åt så kallad aggressiv skatteplanering.

– Genom att återlansera förslaget om en gemensam konsoliderad bolagsskattebas hanterar vi i ett enda svep både företagens och medborgarnas farhågor, sade Moscovici.

Förslaget ska göra regelverken för hur företag beräknar sina beskattningsbara vinster mer enhetliga. Storföretag som Apple och Amazon har använt EU-ländernas olika beräkningsmetoder för att få ned sina skattesatser till närmare noll i många fall.

Första gången förslaget lanserades var 2011 men blockeras i ministerrådet.

Moscovici menade att mycket förändrats sedan dess och pekade på att förslaget nu delas upp i två rättsakter för att lättare på genom lagen. Den ena, mindre kontroversiella, går ut på att hitta gemensamma regler för hur beskattningsbara vinster ska beräknas. Den andra ska tydliggöra i vilket land skatterna ska betalas.

Hur hög bolagsskatten ska vara är det dock även fortsättningsvis upp till medlemsländerna att avgöra.

Kommissionen föreslår att alla företag som har årliga intäkter på över motsvarande 7,3 miljarder kronor ska omfattas.

Eftersom det är en skattefråga måste alla medlemsländer ge förslaget sitt godkännande för att det ska bli EU-lag.