EU-kommissionärer Frans Timmermans och Dimitris Avramopoulos.

Bild: EU-kommissionen

Hoppa till artikelns andra spalt.

Fem euro för inresa i EU

EU-kommissionen vill öka säkerheten genom att kräva registrering för att resa in i Schengenländerna för medborgare utan visumtvång.

EU-kommissionen vill införa ett system som ska likna det amerikanska där personer från andra länder måste registrera sig och betala en avgift innan inresa.

– Man ska kunna göra det hemma på nätet. Det blir billigt, fem euro, lätt och ska gälla i fem år, sade EU-kommissionär Frans Timmermans på onsdagen.

Upplägget gäller bara för personer från länder som kan åka in i Schengen utan visum, exempelvis USA och Japan.

– Jag anser att detta är ett stort och smart steg för att säkra våra gränser och skydda våra medborgare, sade Timmermans som tillade att uppgifterna ska skyddas av EU:s senaste dataskyddsregler.

Syftet med registreringen är att kunna varna för misstänkta kriminella och ekonomiska migranter som vill resa till Schengenländerna.

Att förslaget kommer nu beror delvis på att personer från bland annat Turkiet, Ukraina och Georgien kan komma att få resa visumfritt till Schengen inom en inte alltför avlägsen framtid.

Personer från andra EU-länder som inte ingår i Schengen ska inte behöva registrera sig. Men enligt inrikeskommissionär Dimitris Avramopoulos väntas britterna tvingas registrera sig när landet lämnat EU.

Det europeiska rese- och tillståndssystem, som går under namnet Etias, ska länkas samman med alla nuvarande gränssystem som Europol och fingeravtrycksdatabasen Eurodac.

Systemet väntas kosta motsvarande två miljarder kronor att sätta upp och ha en årlig driftskostnad på 840 miljoner. Detta ska helt finansieras av avgiften på fem euro, enligt kommissionen. Minst tre år tror kommissionen att det kommer att ta innan systemet är på plats.

Årligen reser runt 30 miljoner personer från länder vars medborgare inte behöver visum in i Schengen.

 

Schengenländerna

Belgien, Danmark, Estland, Finland, Frankrike, Grekland, Island, Italien, Lettland,  Liechtenstein, Litauen, Luxemburg, Malta, Nederländerna, Norge, Polen, Portugal, Schweiz, Slovakien, Slovenien, Spanien, Sverige, Tjeckien, Tyskland, Ungern och Österrike.