Annons

I riksdagens EU-nämnd förankrar regeringen sin ståndpunkt inför EU-möten. Arkivbild.

Bild: Anders Selnes

Hoppa till artikelns andra spalt.

Halvhjärtat EU-motstånd i riksdagen

Nära hälften av de EU-frågor som regeringen lägger fram på riksdagens bord passerar utan kritik. Ett parti sticker ut.

Innan de svenska ministrarna träffar andra medlemsländers ministrar och förhandlar om EU-beslut måste de förankra regeringens linje i riksdagens EU-nämnd.

Långt från alla frågor som passerar EU-nämnden får kritik. Från att den rödgröna regeringen tillträdde i 2014 till juni 2016 har närmare hälften av sammanlagt drygt 700 beslutspunkter undsluppit kritik från oppositionspartierna. I ytterligare 280 fall har endast ett parti invänt mot regeringens linje.

Två av riksdagens partier Sverigedemokraterna och Vänsterpartiet presenterar sig som EU-motståndare med målet att Sverige ska lämna EU. Europaportalen har granskat hur ofta partierna har gått emot regeringens EU-politik.

Sverigedemokraterna i topp

Sverigedemokraterna har gjort klart flest invändningar. Partiets företrädare i EU-nämnden har reserverat sig på nästan varannan fråga som diskuterats.

– Vi är ju ett väldigt EU-kritiskt parti, vi tycker att makten ska utgå från Sverige och inte från Bryssel, säger Sverigedemokraternas EU-nämndsledamot Johnny Skalin till Europaportalen.

Att partiet inte gör ännu fler invändningar förklarar han med att vissa av frågorna har en mellanstatlig snarare än överstatlig karaktär.

– Det är saker som vi inte kan påverka i och med att vi fortfarande är medlemmar i EU, vi måste förhålla oss till detta, säger han.

Näst flest avvikande meningar har Vänsterpartiet gjort, på vart åttonde beslut – långt efter Sverigedemokraterna i statistiken.

– Allt som EU beslutar om är inte dåligt. Det är rätt många beslut som är ganska självklara och bra saker, säger Jens Holm (V) som sitter EU-nämnden och menar att partiet ligger på en ”ganska rimlig nivå”.

Holm kritiserar Sverigedemokraterna för att ”inte riktigt gjort sin hemläxa”.

– Vid rätt många av deras invändningar tycker jag att de antingen är dåligt pålästa eller så invänder de bara för invändningens skull. Att de vill framstå som mest EU-kritiska, säger han.

Johnny Skalin menar dock att Sverigedemokraterna har en mer principiell inställning till EU.

– Vänsterpartiet har i en mycket högre grad än vad vi har anpassat sig till det svenska medlemskapet i så mån att man gör avkall på sin egen syn på frågans natur, säger Skalin.

Jens Holm anser dock att det är ”lite ologiskt” att invända mot frågor som redan ligger på EU-nivå.

–Den striden har redan varit, säger Holm.