Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning
Statsminister Stefan Löfven (S) i riksdagens EU-nämnd. Arkivbild.

Fem ministrar i fokus för EU-kritik

BRYSSEL 8 december 2016 | GRANSKNING

Europaportalens granskning visar vilka ministrar som fått mest kritik för regeringens EU-politik.

Innan de svenska ministrarna träffar andra medlemsländers ministrar och förhandlar om nya EU-beslut måste de förankra regeringens linje i riksdagens EU-nämnd. Ministern kan tvingas ändra sin politik om en majoritet av oppositionspartierna lämnar en så kallad avvikande mening – riksdagsspråk för att säga nej.

Europaportalen har gått genom EU-nämndens protokoll från valet 2014 fram till i somras.  Vår toppfemlista visar vilka ministrar som fått mest kritik.

Ministrar som för mest kritik i EU-politiska frågor
Utrikesminister Margot Wallström (S)
Finansminister Magdalena Andersson (S)
Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S)
Statsminister Stefan Löfven (S)
Arbetsmarknads- och etableringsminister Ylva Johansson (S)

Utrikesminister Margot Wallström (S) har fått hundra reservationer mot regeringens linje, vilket är flest av alla i undersökningen. Hon är också den minister som haft flest frågor som EU-nämndsledamöterna kunnat invända mot. Wallström hade, innan EU-minister Ann Linde (S) tillträdde i våras, även ansvar för frågor i det så kallade allmänna rådet som förbereder EU-toppmötena.

Toppmöten het potatis

Mycket av kritiken mot Wallströms frågor har haft att göra med det som hanteras på allra högsta politiska nivå: EU-toppmötena. Andra frågor där hon fått kritik från övriga riksdagspartier är EU:s arbete med flyktingkrisen.

Att det är just toppmötesfrågor som tilldrar sig kritik från oppositionen exemplifieras ytterligare av att den minister av de fem som fått mest kritik i förhållande till antalet frågor som diskuterats är statsminister Stefan Löfven (S). Det är han som företräder Sverige på EU:s toppmöten där flyktingfrågan under det senaste året dominerat.

Även justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S) ligger på toppfemlistan över mest kritiserade ministrar.

Lite kritik mot Wikström

De minst kontroversiella frågorna i EU-nämnden är idrott, hälsa och sjukvård – frågor där EU har begränsade maktbefogenheter. I det sammanhanget återfinns också den minister som fått minst antal invändningar: folkhälso-, sjukvårds- och idrottsminister Gabriel Wikström (S). Han har bara fått fyra avvikande meningar på 19 frågor vilket är minst av de ministrar som suttit hela mätperioden.

Avvikande mening

I EU-nämnden redovisar regeringen sin ståndpunkt och sedan får riksdagsledamöter från alla partier komma med kommentarer och invändningar. Ett formellt sätt att invända mot en fråga är att göra en så kallad avvikande mening – att man reserverar sig mot den förda politiken.

Granskningen

Europaportalen har granskat EU-nämndens möten från det första under den nuvarande regeringen som ägde rum 8 oktober 2014 till sista juni 2016. En avvikande mening mot en minister räknas även om ministern ersatts under mötet av sin statssekreterare. Vi har inte räknat med så kallade skriftliga samråd.

Inte bara sakfrågor

Riksdagsledamöterna kan kritisera annat än själva sakfrågorna, som att beslutsunderlaget är för dåligt eller inkommit för sent. Detta tillhör inte ovanligheterna.
 

Mer fakta

Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund
Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund
Anders Selnes
Chefredaktör
Skicka epost
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
ANNONS
annons
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
ANNONS
annons
Fackliga Brysselkontoret