EU-kommissionens ordförande kristdemokraten Jean-Claude Juncker och statsminister socialdemokraten Stefan Löfven står värdar för ett socialt toppmöte i Göteborg den 17 november 2017. Arkivbild.

Hoppa till artikelns andra spalt.

Göteborg får EU-toppmöte i november

Statsminister Stefan Löfven och EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker bjuder in till ett informellt toppmöte om rättvisa jobb och tillväxt.

 

 

SENASTE NYTT:   Tre frågor toppar Göteborgsmöte

 

Mötet som är bokat till 17 november i Eriksbergshallen i Göteborgs hamn har kallat in EU-ländernas stats- och regeringschefer och arbetsmarknadens parter både svenska och europeiska representanter.  Dessa ska diskutera de övergripande frågorna hur arbetsmarknaderna ska fungera bättre och hur man kan få större acceptans för omställning i arbetslivet.

– I dessa oroliga tider måste vi visa att vi kan göra skillnad i människors vardag. Därför borde vi alla prioritera ett mer socialt Europa med rättvisa arbetsvillkor, väl fungerande arbetsmarknader och en stark social dialog, sade statsminister Stefan Löfven (S) i ett uttalande på måndagen.

Det informella Göteborgsmötet är det första i sitt slag. Från regeringens sida hoppas de på att EU-ländernas respektive stats- och regeringschefer ska hörsamma inbjudan och att mötet ska lyfta fram arbetsmarknadspolitik som en viktig EU-fråga. Något ytterligare toppmöte i ämnet är inte planerat.