Annons

EU-ledarna söker unionens framtid under det informella toppmötet på Malta.

Bild: Europeiska unionens råd

Hoppa till artikelns andra spalt.

EU:s USA-politik vägleder Sverige

EU vill ha kvar sitt samarbete med USA men räknar med att behöva ta itu med fler frågor på egen hand. – EU ska gemensamt besluta om våra fortsatta relationer till USA, säger statsminister Stefan Löfven.

I fredags träffades EU-ländernas stats- och regeringschefer för ett informellt toppmöte på Malta. Under mötet diskuterades hur EU ska hantera den nye amerikanske presidenten Donald Trumps nydaning av landets utrikespolitik.

Enligt Tysklands kristdemokratiska förbundskansler Angela Merkel fanns det stor enighet att EU behöver ett gott samarbete ”där det är möjligt”.

– Från vår sida vill vi söka ett transatlantiskt samarbete på basis av våra gemensamma värderingar, sade Merkel efter mötet.

Hon kritiserade dock Trumps inreseförbud för personer från sju länder och sade att Europa i framtiden kan komma att behöva ”lösa fler uppgifter självt”.

– Kampen mot internationell terrorism rättfärdigar inte en allmän misstanke mot människor från vissa länder eller människor med vissa religioner, sade Merkel.

Liknande uttalande gjorde flera andra regeringschefer, så även statsminister Stefan Löfven (S).

– Det finns olika åsikter om USA:s president Donald Trump men en sak är vi eniga om, och det är att EU gemensamt ska besluta om våra fortsatta relationer till USA, sade Löfven och pekade på frihandel som en fråga där EU och USA nu har olika åsikter, rapporterar Ekot.

– Det fanns inga antiamerikanska stämningar på mötet. Men EU måste reagera när viktiga principer kränks, sade Maltas premiärminister Joseph Muscat som är EU:s nuvarande ordförandeland.

Frankrikes socialdemokratiske president François Hollande kritiserade i starkare ordalag sin amerikanske motsvarighet.

– Det kan inte accepteras att det existerar – genom ett antal uttalande från USA:s president – ett tryck på vad Europa måste göra eller inte göra längre, sade Hollande.

EU i flera hastigheter

Under det informella mötet diskuterades även unionens framtid. Vid 60-årsfirandet av Romfördraget – ett av EU:s grunddokument – i slutet av mars ska de kvarvarande 27 medlemsländerna ta fram ett dokument om hur de vill att samarbetet ska se ut efter att britterna lämnat EU. Enligt Tysklands Angela Merkel väntas en av de överenskommelserna bli att olika medlemsländer ska kunna gå olika snabbt fram med samarbeten på EU-nivå, något som fått kallas Europa i flera hastigheter.

– De senaste årens historia har visat att det kommer finnas ett EU i flera hastigheter. Att vi inte alla kommer delta i samma integrationssteg, sade Merkel.

Migrationssamarbete med Libyen

Vid mötet enades stats- och regeringscheferna även om ett uttalande om hur man ska minska migrationen över Medelhavet från Libyen till Italien. Det ska bland annat ske genom att EU-länderna ska utbilda och stödja dess kustbevakning för att hindra att personer försöker ge sig ut på Medelhavet. Mellan 700 000 och en miljon migranter beräknas befinna sig i Libyen redo att försöka nå Europa. EU-kommissionen lovade även att öronmärka motsvarande 1,9 miljarder kronor ur EU-budgeten för att bland annat bistå Libyens kustbevakning.