Om Europaparlamentet får som det vill kan amerikanska turister tvingas söka visum redan till sommaren. Arkivbild.

Bild: dany13

Hoppa till artikelns andra spalt.

Amerikaner kan tvingas söka visum till EU

Eftersom USA fortfarande har visumkrav mot personer från fem EU-länder vill Europaparlamentet att amerikaner ska tvingas ansökan om visum för att resa in i EU.

EU har en regel som säger att ett land måste ge EU-medborgare viseringsfrihet om det landets medborgare har rätt att åka in i EU utan visum.

Detta har dock inte USA gjort för fem EU-länder. Därför ska EU-kommissionen enligt regelverket besluta om visumtvång för amerikaner om landet inte erbjuder viseringsfrihet inom en tvåårsperiod efter en första varning, en period som löpte ut i fjol.

Frågan låg på EU-kommissionens bord redan för ett år sedan men inget har skett sedan dess.

I en omröstning i EU-parlamentet på torsdagen uppmanade ledamöterna kommissionen att inom två månader besluta att amerikanska medborgare måste ansöka om visum för inresa i EU.

I en rapport från december i fjol lovade EU-kommissionen att ”utan fördröjning återuppta arbetet med att trycka på” för att USA ska ge de fem länderna viseringsfrihet så snart ”en ny amerikansk administration är på plats”.

Senast i juni i år lovar kommissionen återkomma med en rapport till EU-parlamentet och medlemsländerna om hur arbetet fortskrider.

Även Kanada har i dagsläget visumkrav på medborgare från två EU-länder, Rumänien och Bulgarien, men har meddelat att det ska tas bort i slutet av året.