Om Europaparlamentet får som det vill kan amerikanska turister tvingas söka visum redan till sommaren. Arkivbild.

Om Europaparlamentet får som det vill kan amerikanska turister tvingas söka visum redan till sommaren. Arkivbild.

Bild: dany13

Amerikaner kan tvingas söka visum till EU

Eftersom USA fortfarande har visumkrav mot personer från fem EU-länder vill Europaparlamentet att amerikaner ska tvingas ansökan om visum för att resa in i EU.

EU har en regel som säger att ett land måste ge EU-medborgare viseringsfrihet om det landets medborgare har rätt att åka in i EU utan visum.

Detta har dock inte USA gjort för fem EU-länder. Därför ska EU-kommissionen enligt regelverket besluta om visumtvång för amerikaner om landet inte erbjuder viseringsfrihet inom en tvåårsperiod efter en första varning, en period som löpte ut i fjol.

Frågan låg på EU-kommissionens bord redan för ett år sedan men inget har skett sedan dess.

I en omröstning i EU-parlamentet på torsdagen uppmanade ledamöterna kommissionen att inom två månader besluta att amerikanska medborgare måste ansöka om visum för inresa i EU.

I en rapport från december i fjol lovade EU-kommissionen att ”utan fördröjning återuppta arbetet med att trycka på” för att USA ska ge de fem länderna viseringsfrihet så snart ”en ny amerikansk administration är på plats”.

Senast i juni i år lovar kommissionen återkomma med en rapport till EU-parlamentet och medlemsländerna om hur arbetet fortskrider.

Även Kanada har i dagsläget visumkrav på medborgare från två EU-länder, Rumänien och Bulgarien, men har meddelat att det ska tas bort i slutet av året.