Tiden att förhandla fram det brittiska EU-utträdet blir allt mindre för premiärminister Theresa May. Arkivbild.

Bild: Europeiska unionens råd

Hoppa till artikelns andra spalt.

EU skyndar långsamt med brexit

Trots att datumet för brexit är spikat kan det dröja månader innan de brittiska utträdesförhandlingarna kan komma i gång.

Tidsplanen för brexitförhandlingarna har under den senaste veckan blivit allt tydligare. Storbritanniens premiärminister Theresa May har meddelat att utträdesansökan skickas in 29 mars. De övriga EU-ländernas stats- och regeringschefer träffas en månad senare för att enas om sina riktlinjer inför de kommande förhandlingarna.

För Europeiska rådet ordförande, Donald Tusk, är ett av målen med förhandlingarna att brexit ska påverka EU-länderna så lite som möjligt.

– Vi måste göra allt vi kan för att föra skilsmässoprocessen minsta möjliga smärtsamma för EU. Vår huvudprioritering för förhandlingarna måste vara att skapa så mycket säkerhet och klarhet som möjligt för alla invånare, företag och medlemsländer som kommer att påverkas negativt av brexit, sade Tusk tidigare i veckan.

I samband med att May lämnar in ansökan väntas hon även redogöra för Storbritanniens krav inför förhandlingarna. May har redan tidigare presenterat förhandlingskraven i stora drag.

Det första som händer efter att utträdesansökan, artikel 50 i EU-fördraget‚ kommit in är att Tusk presenterar sitt förslag på förhandlingsmandat. Detta förslag ska sedan diskuteras av de övriga medlemsländernas högsta politiska representanter – stats- och regeringscheferna –  vid toppmötet 29 april.

Efter det väntas EU-kommissionen föreslå ett konkret och hemligt förhandlingsmandat som sedan medlemsländernas EU-ministrar måste enas om innan mandatet kan ges till chefsförhandlaren Michel Barnier. Enligt uppgifter till nyhetsbyrån Bloomberg kan det dröja ända till 20 juni innan detta skett.

Själva förhandlingarna väntas dra i gång först därefter.

Under tiden ska även EU-parlamentet enas om krav inför förhandlingarna, parlamentet har i slutänden rätt att säga nej till det avtal som nås och har därför ett visst inflytande.

EU:s chefsförhandlare Michel Barnier har tidigare sagt att förhandlingarna måste vara klara i oktober 2018 för att Storbritannien ska kunna lämna EU 29 mars 2019 vilket artikel 50 slår fast. Om förhandlingarna kommer igång i maj ger det EU och Storbritannien 1,5 år att komma överens. Efter att förhandlingarna är avklarade måste medlemsländerna och EU-parlamentet godkänna det.