Polen drev fram omröstning: EU-toppmöte gav upp enighet
BRYSSEL 10 mars 2017 | Polen vedergälldeEfter en omröstning i Europeiska rådet blev ordförande Donald Tusk omvald. Flera EU-ledare är påtagligt upprörda över Polens agerande.
Inför torsdagens EU-toppmöte drev den polska nationalkonservativa regeringen en hård linje om att Europeiska rådets ordförande, den liberalkonservative polacken Donald Tusk, inte skulle få förnyat förtroende. Motståndet motiverades med att Tusk skulle ha ”attackerat” och ”försökt störta” Polens regering.
Men den polska premiärministern Beata Szydło mötte ingen förståelse bland de övriga EU-länderna. Hon fick i den första formella omröstningen på ett toppmöte se sig besegrad med siffrorna 27 mot 1.
Men den polska premiärministern Beata Szydło mötte ingen förståelse bland de övriga EU-länderna. Sedan Joseph Muscat, premiärminister på Malta som är rådets nuvarande ordförandeland, frågat om någon annan än Polens premiärminister motsatte sig valet av ordföranden och inget annat land gjorde det förklarade Muscat Donald Tusk som vald.
– Detta är en mycket farlig förebild. EU står inför en kris om principer om vi inte bygger ömsesidig tillit och respekt. Han är inte en bra ordförande i Europeiska rådet, sade Beata Szydło efter omröstningen, rapporterar Euractiv.
Tusk riktade efteråt en vass kommentar till den polska regeringen för att den försökt motarbeta honom.
– Var försiktig med vilka broar du bränner för när de är borta kan man inte går över dem igen. Jag vill tillägna detta ordspråk till alla medlemsländer. Men i dag i synnerhet till den polska regeringen, sade Tusk.
Blockerade slutsatser
Som vedergällning blockerade Szydło toppmötets slutsatser. Men genom att formulera om dokumentet till att kalla det ”slutsatser från Europeiska rådets ordförande” kunde de övriga 27 stats- och regeringscheferna sätta diskussionerna på pränt.
”[Slutsatserna] stöddes av 27 av Europeiska rådets medlemmar, men av skäl som saknade samband med dess sakinnehåll nåddes inte konsensus om dokumentet”, heter det.
Statsminister Stefan Löfven (S) var inte förvånad över att Polen reagerade..
– Det var väntat att det skulle komma någon form av reaktion. Det får ses som en politisk signal helt enkelt, sade Löfven på torsdagen.
Uppretad stämning
Flera andra stats- och regeringschefer var tydligt irriterade.
– Vi har naturligtvis försökt söka konsensus. Men man måste kunna använda den kvalificerade majoriteten när en blockering annars kan uppstå, sade Tysklands förbundskansler Angela Merkel.
Litauens frispråkiga president Dalia Grybauskaitė sade sig vara nöjd med valet av Tusk.
– Vi vill inte låta oss ta som gisslan i polsk inrikespolitik. Det ser ut som Game of Thrones, sade Grybauskaitė inför mötet med referens till tv-serien.
Luxemburgs premiärminister Xavier Bettel kallade det polska agerandet för ”bojkottande och en trotsreaktion” och att landet inte uppfört sig ”på ett vuxet sätt”.
– Jag frågade fru Szydło ett par gånger vilka argumenten var till att hon sade nej till slutsatserna. Jag väntar ännu på ett svar.
Kan ändra framtida EU-toppmöten
Belgiens premiärminister Charles Michel tror att omröstningen kan få konsekvenser på framtida EU-toppmöten där man släpper på principen om enhällighet – att alla EU-länder måste vara överens i en fråga.
– [Omröstningen] var kanske en viktig signal. Det innebär att enhällighet framledes är viktig men att vi inte är beredda att acceptera allt för enighet, sade Charles Michel.
Inte något av de andra länderna i den så kallade Vysegradgruppen – Polen, Tjeckien, Slovakien och Ungern – stödde Polen.
– För 2,5 år sedan var det just Vysegradgruppen som tryckte på för att få Tusk på posten. När vi utvärderat hans arbete hittade vi inga argument för att skulle få sluta, sade Tjeckiens premiärminister Bohuslav Sobotka som tillade att han trodde att Polen kommer att ”återgå till normalt europeiskt samarbete”.
I den polska regeringen var reaktionen på Tusks omval upprörd. Utrikesminister Witold Waszczykowski kallade utfallet ”ett diktat från Berlin”, enligt Der Spiegel. Ledaren för regeringspartiet Jarosław Kaczyński menar att det är en ”mycket dåligt situation när en politiker som brutit alla regler som tidigare funnits i EU väljs”, uppger Polskie Radio.
Fredagsdiskussion om EU-framtid
I dag fredag fortsätter toppmötet under informella former utan den brittiska premiärministern Theresa May. De övriga 27 ledarna ska fortsätta diskussionerna kring EU:s framtid.
RÄTTELSE: I fredagens upplaga av denna artikel angav vi felaktigt att omröstningen på toppmötet 9 mars 2017 var historisk, att det tidigare inte förekommit något röstning i Europeiska rådet. Uppgiften som baseras på information från rådets presstjänst har visat sig felaktig. Något som en av våra läsare riktigt påpekade i kommentarsfältet.