Bild: EU-kommissionen

Hoppa till artikelns andra spalt.

Juncker: Fem scenarier för EU

EU-kommissionen ger medlemsländerna och medborgarna fem olika scenarier för unionens framtid att ta ställning till.

EU-kommissionen presenterade på onsdagen sitt bidrag till den pågående debatten vilken väg unionen ska ta i och med att Storbritannien lämnar. Istället för att peka ut en riktning målar kommissionen upp fem olika scenarier – från att bara fokusera på inre marknaden till steg mot en federation. Siktet är inställt på år 2025.

– Nu är det dags för oss att bli pionjärer och ta fram en vision så att vi kan gå hand i hand, de 27 EU-länderna enade, mot vår framtid, sade EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker när han presenterade de fem scenarierna för Europaparlamentet.

– Jag tänker inte berätta för er vilken av dessa som är min favorit, sade Juncker.

Förslagen ska diskuteras av medlemsländernas stats- och regeringschefer på ett toppmöte i Rom 25 mars. Enligt EU-fördraget är det deras huvudansvar att peka ut riktlinjer för hur unionen ska utvecklas.

Mer under våren
Under våren kommer kommissionen presentera ytterligare fem diskussionsunderlag om bland annat den sociala dimensionen och försvarsfrågor. Underlaget ska diskuteras av medlemsländerna, EU-parlamentet och medborgarna.

Vid EU-toppmötet i slutet av året ska stats- och regeringscheferna enas om vilken riktning unionen ska ta. Kommissionens tanke är sedan att de kommissionsordförandekandidater som ställer upp EU-valet 2019 ska inspireras av diskussionen och driva sina framtidsvisioner gentemot väljarna.