EU-kommissionär Johannes Hahn, EU:s utrikeschef Federica Mogherini och Turkiets utrikesminister Mevlüt Çavuşoğlu. Arkivbild.

Bild: EU-kommissionen

Hoppa till artikelns andra spalt.

Turkiet trappar upp konflikten med EU

Tonläget från den turkiska ledningen blir alltmer uppskruvat inför folkomröstningen om landets framtida styre. Samtidigt varnar Venedigkommissionen att den föreslagna nya turkiska grundlagen kan göra landet auktoritärt.

I mitten av april ska turkarna folkomrösta om en ny författning om att ge mer makt till presidentposten och dess nuvarande innehavare Recep Tayyip Erdoğan. Förespråkarna menar att det skulle skapa mer politisk stabilitet i landet.

Venedigkommissionen, ett rådgivande organ inom Europarådet med 47 medlemsländer, kritiserar i en  färsk rapport dock ändringsförslagen och menar att de ”innebär ett farligt steg tillbaka” för den turkiska demokratin.

”Venedigkommissionen finner att de föreslagna författningsändringarna skulle införa en presidentregim i Turkiet som saknar den nödvändiga maktfördelningen som skyddar [landet] från att bli auktoritärt”, heter det.

Enligt rapportförfattarna skulle förändringarna innebära att ansvarsutkrävande av presidenten bara kan ske genom presidentvalet vart femte år. Parlamentets möjligheter att göra detta skulle strypas.

Osäker opinion

Opinionsmätningarna inför den turkiska folkomröstningen är mycket skiftande där runt hälften av undersökningarna pekar mot ett ja och andra hälften mot ett nej. Den turkiska regeringen har försökt kampanja i flera europeiska länder för att få turkiska medborgare att rösta ja. I Sverige har turkiska företrädare tillåtits kampanja medan de har nekats i andra länder.

Annons

I Nederländerna stoppades i helgen den turkiske utrikesministern Mevlüt Çavuşoğlu från att resa in och socialminister Fatma Betül Sayan Kaya eskorterades ut ur landet. Turkiet har därefter portat Nederländernas ambassadör och tillfälligt brutit kontakterna med landets regering.

Uppmaning till lugn

På måndagen uppmanade EU:s utrikeschef Federica Mogherini Turkiet till lugn.

– EU uppmanar Turkiet att avhålla sig från överdrivna uttalanden och handlande som riskerar att ytterligare förvärra situationen, sade Mogherini tillsammans med EU:s grannskapskommissionär Johannes Hahn i ett uttalande.

Även Frankrikes utrikesminister Jean-Marc Ayrault instämmer.

– Vi kan inte acceptera det här eskalerande ordkriget. Det är inte acceptabelt att attackera Tyskland med referens till nazismen eller att kalla Nederländernas beteende för fascistiskt. Men jag vill mana till lugn, sade Jean-Marc Ayrault, på måndagen, rapporterar Ekot.

Tidigare har även turkiska ministrar hindrats från att hålla kampanjmöte i Tyskland varefter president Recep Tayyip Erdoğan beskyllt landet för nazimetoder. Samtidigt hotar den turkiska regeringen med att avbryta flyktingavtalet med EU från 2015.