Utrikesminister Margot Wallström (S). Arkivbild.

Hoppa till artikelns andra spalt.

Wallström: Inget Turkietavtal med Libyen

Politisk instabilitet i Libyen är ett avgörande hinder för EU:s planer att involvera landet i unionens migrationspolitik. - Vi har ingen riktig motpart, säger utrikesminister Margot Wallström.

När EU-ländernas ledare i nästa vecka samlas till toppmöte i Bryssel är migrationsfrågan en av de tunga uppföljarna från tidigare möten. Europeiska rådet väntas få en detaljerad rapport om läget i EU:s ansträngningar att få Libyen att begränsa migrationen genom landet.  

Efter att EU och Turkiet gjorde upp om migrationen 2016 har allt färre migranter kommit till EU den vägen. I stället försöker många migranter ta sig över Medelhavet via Libyen. Men att kopiera Turkietavtalet med Libyen, som har förts fram i debatten, är inte aktuellt säger Sveriges utrikesminister Margot Wallström (S) till journalister utanför riksdagens EU-nämnd på fredagen.

– Det är inte frågan om att vi ska göra något som liknar vårt avtal med Turkiet, säger Margot Wallström som på måndag träffar EU:s utrikesråd för att diskutera situationen.

Ett hinder är det kaotiska läge som råder i Libyen.

– Det är ett mycket allvarligt läge i Libyen och det är politiskt- och säkerhetsmässigt instabilt. Vi har ingen riktig motpart som vi kan lita på är stabil och som kommer att kunna utföra allt detta, sade Margot Wallström och tillade att EU måste fokusera på vad som är effektivast att göra just nu: allt mellan utbilda gränskontrollmyndigheter till att bekämpa illegal smuggling av migranter.