Annons

Hoppa till artikelns andra spalt.

Ökad pressfrihet i Sverige – minskad i Europa

Sverige plockar sex placeringar i en ledande ranking över pressfrihet i världen och kniper silvermedaljen. Samtidigt har pressfriheten i Europa försämrats i de flesta länder.

Sverige har genomfört den största förbättringen enligt Reportrar utan gränsers årliga ranking över pressfriheten av europeiska länderna jämfört med förra årets undersökning. Det innebär att Sverige går från fjolårets sjätte plats i världen till en andra plats. Bara i Norge är pressen friare.

”Journalister är fortsatt under hot i Sverige men myndigheterna har skickat en positiv signal under det senaste året genom att döma fler av de skyldiga. Samarbetet mellan polisen och vissa medier och journalistförbund ses också som ett steg framåt att bekämpa hoten”, skriver organisationen.

Försämring i Europa

Men trenden i övriga Europa är negativ, i 30 av de 47 europeiska länderna har pressfriheten försämrats, enligt Reportrar utan gränser. Det är en utveckling som organisationen ser även för resten av världen.

”Världskartan över pressfriheten blir allt mörkare. Den globala indikatorn som Reportrar utan gränser beräknat har aldrig varit så hög vilket innebär att pressfriheten nu är mer hotad än någonsin tidigare”, heter det.

Annons

Av de europeiska länderna har den största försämringen av pressfriheten skett i Polen som tappar sju placeringar i världsrankingen.

”Efter att ha gjort public service radio och tv till propagandaverktyg försöker den polska regeringen att med finansiella medel strypa oberoende tidningar och motsatt sig [regeringens] reformer”, skriver Reportrar utan gränser som även pekar på att Ungern under premiärminister Viktor Orbán tappat fyra placeringar.

Sipilägate sänkte Finland

Den förra världsettan, Finland som haft topplaceringen sedan 2010, halkar ned till tredje plats efter den så kallade Sipilägate där statsminister Juha Sipilä utövat påtryckningar på public service-bolaget Yle kring rapporteringen av hans kopplingar till en statsägd gruva.

Förutom Sverige finns en annan tydlig europeisk ljuspunkt: Italien har klättrat hela 25 placeringar. Anledningen till detta är bland annat att två journalister friades i samband med läckta dokument från Vatikanen. Reportrar utan gränser slår dock fast att Italien dock är ”ett av de europeiska länder där flest journalister hotas av organiserad brottslighet”.

Den sämsta pressfriheten i EU har Bulgarien och i Europa har Azerbajdzjan.

Europaportalen har även en sammanställning över pressfriheten i Europa sedan 2013.