Hoppa till huvudinnehåll
Annons
Hoppa till fördjupning
Den liberala Alde-gruppens ordförande Guy Verhofstadt och Ungerns nationalkonservative premiärminister Viktor Orbán vi onsdagens debatt.

Om Ungerns Orbán: Som om Stalin var tillbaka

BRYSSEL 27 april 2017

Kritiken mot den ungerske premiärministern var hård när han i EU-parlamentet debatterade stängningen av ett ansett universitet. Samtidigt tar kommissionen det första steget för att dra landet inför EU-domstolen.

Den ungerske nationalkonservative premiärministern Viktor Orbán kom på onsdagen för att debattera med EU-parlamentarikerna i Bryssel. En av huvudfrågorna var en lag som hotar att stänga ned det ansedda Centraleuropeiska universitetet i Budapest, ett universitet som finansieras av den ungersk-amerikanske miljardären George Soros – en politisk motståndare till Orbán.

Den socialdemokratiska S&D-gruppens ledare Gianni Pittella anklagade Orbán för att ”förråda sitt eget folk som kämpat och dött för frihet och demokrati i Ungern”.

– Efter att ha strypt medias oberoende försöker Orbán nu tysta en framstående symbol för yttrandefrihet, det Centraleuropeiska universitetet, sade Pittella.

Kritiken mot honom och hans regering var bitvis väldigt tuff.

– Jag ser en modern version av det kommunistiska Ungern. Din ekonomiska protektionism, din överdrivna nationalism, din illiberala stat och din paranoia. Du ser fiender överallt i Ungern, i media, i energisektorn, i icke-statliga organisationer, i den akademiska världen. Det är nästan som att Stalin var tillbaka, sade den liberala Alde-gruppens ledare Gut Verhofstadt.

Den ungerske premiärministern kallade debatten absurd och jämförde den med att dömas för mord när offret är vid full vigör.

– Vi är inte lika stora och mäktiga som ni [i EU-parlamentet] och så stora och mäktiga som George Soros, den amerikanske finansspekulanten som attackerar Ungern och som har förstört livet för miljoner européer […] och som är en uttalad fiende till euron. Det finns ingen anledning att brännmärka oss med lögner, sade Orbán.

Även ledaren för den kristdemokratiska och konservativa EPP-grupp som Orbáns Fidesz-parti tillhör, Manfred Weber, var kritisk om än betydligt beskedligare. Han pekade bland annat på den enkätundersökningen som regeringen låtit skicka runt till ungerska hushåll under titeln Stoppa Bryssel med påståenden som att Bryssel tvingar på Ungern olagliga migranter.

– Man kan naturligtvis ha olika åsikter, men det som praktiseras med denna enkätundersökning i Ungern är inte en insamling av argument och åsikter utan handlar om att skapa motstånd mot EU. Vi tolererar inte att detta sker, sade Weber som försvarade sig mot dem som kräver att EPP sparkar ut Fidesz ur gruppen.

– Ingen ska säga till oss vilka som får tillhöra EPP eller ej, sade Weber.

Kan leda till domstol

Under våren har EU-kommissionen uttryckt allt större oro för vart Ungern med dess nationalkonservative premiärminister Viktor Orbán är på väg. Det handlar om flera frågor som hur landet hanterar asylsökande, försök att hindra icke-statliga organisationer och en kampanj för att ”Stoppa Bryssel”.

Kommissionen beslutade på onsdagen strax innan debatten i EU-parlamentet att vidta den första rättsliga åtgärden mot universitetslagen.

– Kommissionens analys av lagen bekräftar vår oro när det gäller förenligheten med inremarknadsregler och stadgan om de grundläggande rättigheterna. Kommissionskollegiet har därför beslutat att inleda ett överträdelseförfarande mot Ungern, sade förste vice kommissionsordförande, den nederländske socialdemokraten Frans Timmermans.

Den ungerska regeringen har en månad på sig att svara på brevet. Om kommissionen finner att landet inte följer EU-reglerna kan det dras inför domstol med risk för stora böter.

Ny ungersk lag oroar

EU-kommissionen hade dessutom tagit fram svar på de påståenden som den ungerska regeringen gör i enkätundersökningen.

Den ansvarige kommissionären Frans Timmermans sade sig även vara orolig för en ny ungersk lag som ska göra finansieringen av icke-statliga organisationer i Ungern mer transparent men som kritiker menar hotar vissa organisationers verksamhet.

– Jag skulle djupt beklaga åtgärder från de ungerska myndigheterna som har för avsikt att minska utrymmet för civilsamhällesorganisationer eller försök att kontrollera eller stigmatisera deras arbete, sade Timmermans som har ögonen på den ungerska asyllagen från i mars där alla asylsökande ska spärras in i containrar.

Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund
Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
annons
TCO
annons LO
annons
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
annons
TCO
annons LO
annons
Fackliga Brysselkontoret