Annons

Europadagen firas i dag tisdag 9 maj. Arkivbild.

Hoppa till artikelns andra spalt.

Bekymrad debatt om EU:s utmaningar

Svenska opinionsbildare pekar ut EU:s största utmaningar i närtid.

Europadagen 9 maj firades i Stockholm med bland annat debatter mellan arbetsmarknadens parter och regeringen. De hade olika svar på frågan om EU:s stora utmaningar: regelkrångel, brexit och arbetslöshet.

Carola Lemne, chef för arbetsgivarorganisationen Svenskt Näringsliv, menar att hennes medlemmar ser detaljstyrning som ett växande problem.

– Man upplever att de regler som kommer är mindre ändamålsenliga, det blir mer administration och regelkrångel. Om man i Bryssel inte kan klara av att göra färre saker men bättre så har vi en riktigt stor utmaning, sade Lemne som pekade på nya EU-regler om dataskydd som enligt henne beräknas kosta upp till 30 miljarder kronor att införa bara i Sverige.

Ordförande för den fackliga centralorganisationen LO, Karl-Petter Thorwaldsson, ser det brittiska utträdet ur EU som ett stort orosmoln.

– Jag tror att det är en mycket större förvandling av EU än vad vi ännu kan skönja, sade Thorwaldsson som även lyfte fram bristande konkurrenskraft gentemot resten av världen i många europeiska länder och social dumping som faror.

EU- och handelsminister Ann Linde (S) ansåg att det viktigaste nu är att komma ur den ekonomiska krisen.

– [Krisen] gör att länderna inte fått upp sysselsättningen och att ungdomsarbetslösheten är enormt hög i flera länder. Ökade klyftor mellan människor, regioner, länder och dem som har och inte har arbete tror jag är grogrunden för exempelvis högernationalistiska och populistiska partier, sade Linde som fick medhåll av chefen för EU-kommissionens Sverigekontor, Katarina Areskoug Mascarenhas.

– Det är första gången vi ser en ungdomsgeneration som riskerar att få det sämre än sina föräldrar. Då är man inte så sugen på nån solidarisk flyktingpolitik, man är inte så intresserad av de politiska partierna, globalisering eller frihandel om man ser att man hela tiden får det sämre sade Areskoug Mascarenhas.