EU-kommissionär Andrus Ansip med ansvar för digitala inre marknaden.

EU-kommissionär Andrus Ansip med ansvar för digitala inre marknaden.

Bild: EU-kommissionen

Kommissionen: Risk att förlora det globala rejset

EU-kommissionen anklagar medlemsländerna för att dra benen efter sig i ett “omotiverat motstånd” som försenar den nya mobiltekniken 5G.

EU-kommissionär Andrus Ansip, en liberal est, presenterade på onsdagen en halvtidsöversikt över arbetet med den så kallade digitala inre marknaden. Han slog fast att mycket gjorts och mycket är kvar att göra.

– Arbetet är långt från klart. Det är en komplex process som kommer ta tid, sade Ansip.

Enligt kommissionens beräkningar kan en fullt fungerande digital inre marknad stärka EU-ländernas ekonomi med motsvarande fyra biljoner kronor per år och skapa hundratusentals nya jobb.

Ett område där Ansip ser att lagstiftarna behöver ta sig i kragen är att öppna det så kallade 700 MHz-bandet.

– I praktiken ser jag mycket omotiverat motstånd. Ju längre detta tar desto längre måste européerna vänta på 5G. Vi riskerar att förlora i det globala rejset, sade Ansip och syftade på nästa generations mobilnät.

Även arbetet med ett förslag som ska skydda dem som handlar på nätet har enligt kommissionären knappt rört sig framåt det senaste året.

Kommissionen pekar ut tre områden där fler förslag är på väg under hösten och nästa år. Det rör sig om så kallad dataekonomi, IT-säkerhet och onlineplattformar.

EU-minister Ann Linde välkomnar beskedet.

”Glädjande besked från EU-kommissionen idag – lagförslag för fria dataflöden kommer hösten 2017”, twittrade Linde.

För två år sedan lade kommissionen fram sina första förslag mot en digital inre marknad. Sedan dess har 35 olika förslag och initiativ kommit.