Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning
Karl-Petter Thorwaldsson, ordförande LO, Eva Nordmark, ordförande TCO och Göran Arrius, ordförande Saco. Arkivbild.

Sociala reformer lockar och skrämmer

BRYSSEL 10 maj 2017

Svenska fackliga ledare är nöjda med att EU:s sociala pelare bara är rekommendationer.

För två veckor sedan presenterade EU-kommissionen den så kallade sociala pelaren. I förslaget uppmanar kommissionen medlemsländerna att fokusera mera på sociala frågor som bättre villkor på arbetsmarknaden, ökad social trygghet och minskad fattigdom.

När de svenska facken tog upp ämnet till offentlig diskussion i ett arrangemang på Europadagen 9 maj hos intresseorganisationen Sveriges kommuner och landstings huvudkontor i Stockholm framgick att reformer är bra bara de sker nationellt.

– Vi är positivt inställda till den sociala pelaren men vi också glada att det faktiskt bara är rekommendationer. Vi tror inte att man på EU-nivå kan gå in och kvantifiera hur a-kassor ska se ut och så vidare, sade akademikerorganisationen Sacos ordförande Göran Arrius som tillade att han dock ser en väldigt fin framtid framför sig om alla länder i Europa ställer upp på målen i pelaren.

TCO:s Eva Nordmark pekade på vikten av minimivillkor på EU:s inre marknad och välkomnar en ”högre ambitionsnivå” och ”gemensam ambitioner” mot ett mer socialt EU.

LO-ledaren Karl-Petter Thorwaldsson lyfte fram en motsättning i idén om att göra EU mer socialt.

– [EU] gör nu insatser för ett socialt Europa och många pratar om en modell som väldigt mycket liknar den vi har i Norden. De största motståndarna till att diskutera detta är Norden, sade Thorwaldsson och pekade på motståndet mot att reglera arbetsmarknadsfrågor på EU-nivå.

Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund
Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
annons LO
annons
annons
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
annons LO
annons
annons
Fackliga Brysselkontoret