Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning
EU-kommissionär Johannes Hahn med ansvar för grannskapspolitik och utvidgningsförhandlingar.

Kommissionär hoppas på nya EU-medlemmar

BRYSSEL 13 juni 2017 | "Kan ske under nästa mandatperiod"

EU-kommissionen vill sätta utvidgning på dagordningen igen.

EU:s grannskapskommissionär, den österrikiske kristdemokraten Johannes Hahn, höll på måndagen en presskonferens i Bryssel för att informera om arbetet med kandidatländerna och det så kallade Östliga partnerskapet. Det är något han avser göra till en regelbundenhet.

– Mitt mål är att göra det en gång i månaden […] för att inte ge en bild av att vi inte är helt engagerade i våra kandidatländer och utvidgning. Det är snarare motsatsen, sade Hahn.

– Vår strategi är att ge [länderna på västra Balkan] ett perspektiv för anslutning till EU. Det är ett val mellan att exportera stabilitet eller importera instabilitet.

Enligt Hahn är kandidatländerna Serbien och Montenegro ”på god väg” i medlemskapsförhandlingarna och att nya så kallade förhandlingskapitel snart kan öppnas.

Grannskapskommissionären pekade även på den positiva politiska utvecklingen i Makedonien där landet efter två år av instabilitet nyligen fick en regering. Makedonien är dock enligt Hahn inte längre ”klassens bästa elev” och ytterligare reformer krävs för att ta samtalen vidare.

På måndagen besökte Makedoniens nytillträdde premiärminister, socialdemokraten Zoran Zaev, Bryssel på sitt första officiella besök och lovade att ta nya tag med anslutningsarbetet.

– För oss finns det inget alternativ till EU-medlemskap. Vårt mål är att öppna anslutningsförhandlingar så snart som möjligt, sade Zaev vid en presskonferens.

Kosovo höll i söndags parlamentsval och Hahn hoppas på en stabil regering ”så snart som möjligt”. Även i Albanien ser kommissionären framsteg med löften om ”inkluderande val” med oppositionspartier.

EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker lovade när han tillträdde 2014 att inga nya länder ska ansluta unionen under denna mandatperiod. Johannes Hahn säger att det dock kan ske under 2019-2024.

– Det är inte orealistiskt att det kan ske under nästa mandatperiod, sade Hahn.

– En slutlig fredlig lösning för regionen kan bara nås om alla dessa länder är delar av och inneslutna i EU. Utan det […] kommer regionen förbli skör och detta är något som på lång sikt inte är acceptabelt för EU.

I november äger nästa toppmöte inom Östliga partnerskapet rum. Syftet med partnerskapet är att föra sex länder i östra Europa in i ett fördjupat och långtgående samarbete med EU och att de ska anpassa sig till EU:s normer och regler för ekonomi, politik och det civila samhället. För första gången är Bryssel skådeplats för mötet.

– Det faktum att toppmötet äger rum i Bryssel är ytterligare bekräftelse [att] alla 28 medlemsländer är engagerade i situationen och utvecklingen i de östliga grannländerna, sade Hahn som tillade att 20 konkreta saker som länderna ska uppfylla till 2020 förbereds inför mötet.

Mer fakta

Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund
Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
annons LO
annons
annons
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
annons LO
annons
annons
Fackliga Brysselkontoret