Storbritanniens premiärminister Theresa Mays hårda brexitlinje stöter på patrull. Arkivbild.

Storbritanniens premiärminister Theresa Mays hårda brexitlinje stöter på patrull. Arkivbild.

Bild: Jay Allen

Växande brexitförståelse i Storbritannien

Bland brittiska politiker och tjänstemän ökar insikten om att landet inte kan plocka russinen ur EU-kakan vid utträdet.

Flera brittiska medier rapportera att regeringens inställning till brexitförhandlingarna blir allt mer pragmatisk.

Storbritanniens brexitförespråkande utrikesminister Boris Johnson talade under kampanjandet i fjol att man både kunde äta kakan och ha den kvar – en referens till att Storbritannien skulle kunna välja de delar av EU-samarbetet, främst tillgången till den inre marknaden, man ville ha kvar och avvisa andra, som EU-domstolen, vid ett utträde.

Men enligt The Guardian växer förståelsen bland brittiska politiker och tjänstemän att brexit innebär ett tydligt val mellan självbestämmande och ekonomi.

– Vi har ett problem i att det faktiskt bara finns två gångbara alternativ, sade en anonym tjänsteman och syftade på att britterna måste ta ställning huruvida man vill en omfattande tillgång till EU-marknaden och mindre självbestämmande eller vice versa och inte båda samtidigt.

Även brexitministern David Davis, som förespråkar en hård brexit, rapporteras känna sig ”lamslagen” av premiärminister Theresa Mays tidigare spikade linje. Davis tidigare stabschef James Chapman säger till BBC att May inte kommer att kunna driva genom ett brexitavtal i parlamentet om hon inte visar sig mer flexibel.

– Hon satte en hård gräns […] som har lamslagit förhandlingarna. Det har funnits hårda gränser som satts för [David Davis] som gör det jobb han ska utföra mycket svårt, sade James Chapman.

En sådan flexibilitet kan röra EU-domstolens framtid inflytande i Storbritannien. Theresa May vill att landet lämnar alla områden där EU-domstolen dömer i dag. Enligt Chapman vill ministrar i regeringen att May svänger i frågan om att lämna Euratom, ett regelverk för kärnkraft och kärnvapen i EU-länderna, som EU-domstolen övervakar.

Istället ser finansminister Philip Hammonds mjukare linje ut att få större gehör. I dag måndag håller han ett tal inför den brittiska industriorganisation CBI där han enligt Bloomberg kommer säga att näringslivets oro för vad en hård brexit kan få för följder inte kommer att ignoreras.

Även tjänstemän pekar mot att näringslivet kan komma att öka pressen på regeringen.

– Det vi sett efter nyvalet är att näringslivet som kände sig tvingat till tystnad innan valet återfår sin röst. De ekonomiska argumenten som gått förlorade under det senaste halvåret hörs åter. Det finns vissa ministrar såsom finansminister som förstå det, sade en högt uppsatt tjänsteman till The Guardian.

I ett tal i Berlin i förra veckan varnade finansminister Hammond att brexitförhandlingarna skulle sättas på spel om man tillät ”småsint politik hindra ekonomisk logik”.