Tysklands förbundskansler Angela Merkel i samtal med bland annat statsminister Stefan Löfven. Arkivbild.

Bild: EU

Hoppa till artikelns andra spalt.

Katalonien och brexit enar EU-toppmöte

Bara ett mirakel kan få EU-ledarna att öppna fas två i brexitförhandlingarna, enligt statsminister Stefan Löfven.

Inför dagens EU-toppmöte i Bryssel håller stats- och regeringscheferna en enig linje i två aktuella frågor: brexit och Katalonien.

Ledarna anser att brexitförhandlingarna inte gjort tillräckliga framsteg för att inleda nästa fas om framtida relation mellan EU och Storbritannien.

– Jag tror inte på någon lösning under detta [toppmöte] att vi kan gå över till fas två. Det är att tro på mirakel, sade statsminister Stefan Löfven (S) på väg in på mötet.

Han pekade på att britterna ännu inte gett några konkreta löften om att betala det man är skyldig EU när man lämnar.

– Storbritannien måste visa en större beredskap för att se till att göra rätt för sig, sade Löfven.

Inte heller den brittiska premiärministern Theresa May verkade räkna med att nästa fas kan inledas men hoppades på snar enighet i en av de tre frågor som EU-sida vill ha lösta: om medborgarnas framtid.

– Det här toppmötet handlar om att granska läget, sade May.

Finlands statsminister Juha Sipilä kallade läget ”lite frustrerande” men de flesta ledarna räknade med att decembertoppmötet kan öppna för nästa fas.

– De brittiska politiker har stött på verkligheten [men] jag är säker på att vi hittar en lösning, sade Luxemburgs premiärminister Xavier Bettel.

På toppmötets dagordning står inte situationen i Katalonien men stats- och regeringscheferna väntas ändå ta upp frågan. Även här fanns en tydlig enighet att sluta upp bakom den spanske premiärministern Mariano Rajoy.

– Vi stödjer den spanska regeringens position. Vi hoppas att man finner en lösning baserad på Spaniens författning, sade Tysklands förbundskansler Angela Merkel.