"Fegis!" "Leve Spanien" skanderade demonstranter när Puigdemont kom till Bryssel.

Bild: Andreas Liljeheden

Hoppa till artikelns andra spalt.

Protester mötte katalansk ledare i Bryssel

Kataloniens avsatte president Carles Puigdemont vädjade till EU om hjälp på en kaosartad pressträff i Bryssel.

– Jag kom till Bryssel för att ta den katalanska frågan till EU:s hjärta. Vi har inte övergivit vårt arbete, vi kommer försvara våra idéer, sade Carles Puigdemont på en snabbinkallad presskonferens på Bryssels pressklubb i EU-kvarteren på tisdagen.  

Den före detta regionspresidenten upprepade i mångt och mycket det han har sagt tidigare. Han har sökt dialog med centralregeringen i Madrid men det har varit omöjligt. Han anklagade regeringen för att inte respektera demokratin och för att ha attackerat det katalanska folket. 

I EU-kvarteren fick han dock lite stöd. Utanför den smockfyllda presslokalen skanderade en folksamling ”fegis”, ”leve Spanien” och ”leve Katalonien”.

Ett stenkast ifrån pressklubben upprepade EU-kommissionens talesperson institutionens tidigare inställning: det är en spansk intern angelägenhet som ska skötas inom den spanska lagens ramar.

Ska möta rättvisan

Carles Puigdemont flydde Katalonien tillsammans med fem ministrar ur den lokala regeringen till Bryssel på måndagen för att undvika åtal. Den spanske riksåklagaren hade just begärt att de ska åtalas för uppror, uppvigling och förskingring vilket kan ge uppåt 30 år i fängelse.

– Vi kommer inte gömma oss. Vi kommer bemöta anklagelserna, sade Puigdemont i Bryssel men tillade att det kommer krävas garantier från Madrid för att han ska återvända till regionen som han så sent som i fredags utropade som självständig.

Puigdemont sade också att han kommer respektera resultatet i valet den 21 december som regeringen i Madrid kallade till i samband med att den, efter beslut av den spanska senaten, tog kontroll över delar av det katalanska självstyret i fredags. Hans parti kommer delta men det är oklart om han själv ska ställa upp i valet.

Söker inte asyl

Inför presskonferensen spekulerades det om att Puigdemont och hans ministrar skulle söka asyl i Belgien. Detta efter att Belgiens migrationsminister Theo Francken från det flamländska nationalistiska partiet N-VA hade öppnat upp för det.

Belgien har tidigare gett asyl åt misstänkta separatister från den baskiska terrororganisationen ETA.

På frågan om han kommer söka asyl svarade Puigdemont:

– Jag är inte i Bryssel för att söka politisk asyl utan för att kunna agera i frihet och säkerhet.