Kataloniens president Carles Puigdemont vägrar att avgå.

Bild: Generalitat de Catalunya. Arkivbild.

Hoppa till artikelns andra spalt.

Puigdemont vägrar avgå – riskerar fängelse

Kataloniens avsatta ledare Carles Puigdemont accepterar inte Madrids övertagande av makten efter självständighetsförklaringen. Samtidigt demonstrerade i helgen hundratusentals i Barcelona för ett enat Spanien och Belgien erbjöd katalanska separatister asyl.  

En knapp månad efter folkomröstningen om självständighet utropade till sist Carles Puigdemont i fredags Katalonien som självständigt. Centralregeringen i Madrid svarade med att ge Puigdemont och hans lokala regering sparken. Den tog även över delar av det katalanska självstyret och kallade till nyval 21 december.

Åtgärderna möjliggjordes genom att spanska senaten i ett historiskt beslut godkände aktivering av artikel 155 i den spanska författningen.

Senare under helgen sade Puigdemont i katalanska TV-3 att han vägrade acceptera avskedet och Madrids övertagande. Enligt El País uppmanade regionledaren också till ”demokratiskt motstånd” bland annat genom att  offentliganställda inte skulle lyda order från huvudstaden.

Men frågan om självständighet splittrar katalanerna. På söndagen demonstrerade uppskattningsvis 300 000 människor i regionens huvudstad Barcelona mot självständighet och för ett enat Spanien.

Hur självständighetspartierna kommer ställa sig till valet är oklart. Enligt centralregeringen får i alla fall Puigdemont ställa upp i valet förutsatt att han inte sitter i fängelse. På måndagen väntas åklagare ta regionledaren och andra självständighetspolitiker till högsta domstolen.

Belgien erbjuder asyl

Inom EU har man hittills haft en enad front gentemot Katalonien. Inget EU-land har erkänt regionens utropade självständighet och man ser det överlag som en intern fråga som ska hanteras inom den spanska lagens ramar.

Men i Belgien tog frågan en ny vändning i helgen. Migrationsministern Theo Francken från det flamländska nationalistiska partiet N-VA som förespråkar självständighet från Belgien sade i en intervju att de katalaner som känner sig politiskt hotade kan söka asyl i Belgien.  

Belgiens vice premiärminister Alexander De Croo försökte senare tona ner uttalandet i ett tweet där han manade till lugn och dialog mellan parterna i Spanien.