Inom en snar framtid ska den som vill kunna handla på hemsidor som ursprungligen riktar sig till konsumenter i ett annat EU-land, vilket kan ge både större utbud och lägre priser hoppas EU:s lagstiftare.

Inom en snar framtid ska den som vill kunna handla på hemsidor som ursprungligen riktar sig till konsumenter i ett annat EU-land, vilket kan ge både större utbud och lägre priser hoppas EU:s lagstiftare.

Bild: MediaMarkt

Diskriminering av nätshoppare förbjuds

Nya EU-regler för näthandel ska göra det lättare att köpa och jämföra varor och vissa tjänster från andra EU-länder. Det välkomnas av europeiska konsumentföreningen.   

EU:s lagstiftare enades på måndagskvällen om att ta bort hinder för näthandel över gränserna. Handlare ska inte längre kunna neka köp för konsumenter som vill betala med ett utländskt bankkort. Konsumenter ska inte heller automatiskt ”flyttas” till sitt lands sida - svenskar som vill handla på till exempel Media Markts tyska sida ska kunna göra det utan att hänvisas till bolagets svenska sajt som kanske har högre priser eller saknar vissa varor.

– Idag sätter vi stopp för oschyst diskriminering vid onlineshopping, sade EU-kommissionären med ansvar för EU:s digitala inre marknad Andrus Ansip.

EU-kommissionen menar att det också är positivt för bolagen då de nya reglerna ger tydligare regelverk och underlättar för företagsverksamheter över gränserna.

På den europeiska konsumentföreningen BEUC välkomnar man beskedet.

– Det är glada nyheter för konsumenter. De kommer nu kunna jämföra produkter och digitala tjänster från hela EU och köpa det som passar deras smak och plånbok bäst, säger organisationens kommunikationschef Johannes Kleis i en kommentar till Europaportalen. Men han beklagar samtidigt att musik, film och dataspel inte omfattas av de nya reglerna.