EU pekar ut skatteparadis
BRYSSEL 5 december 2017 | Kommissionen hade önskat mer.Medlemsländerna listar 17 områden som inte är villiga att samarbeta kring skatteflykt. Men listan kritiseras och EU-kommissionen hade önskat tuffare motåtgärder.
I fjol gav EU-kommissionen medlemsländerna i uppgift att sätta samman en gemensam lista över ”icke samarbetsvilliga skattejurisdiktioner”, det vill säga skatteparadis i världen.
I dag tisdag enades medlemsländernas finansministrar om en lista med 17 områden och länder som vägrar samarbeta med EU om större öppenhet kring beskattning.
– Förhoppningsvis ska detta bidra till att öka öppenheten på den globala nivån, sade Estlands finansminister Toomas Tõniste som ledde mötet.
Hur dessa länder ska sanktioneras är dock ännu oklart, för finansminister Tõniste handlar det istället om en förhoppning till ökat samarbete.
Samtidigt har en ”grå lista” tagits fram med 47 länder som riskerar att hamna på den svarta listan om de inte uppfyller de löften som de gett till EU inom en given tidsfrist. På den listan finns bland annat Schweiz, Turkiet och Liechtenstein.
– Medlemsländerna måste se till alla länder på listan håller sig till de löften som gjorts. Vi är redo att hjälpa till med detta, sade EU:s eurokommissionär Valdis Dombrovskis.
Kommissionen hade önskat mer
Eurokommissionär Dombrovskis är dock inte helt nöjd med medlemsländernas åtgärder mot de länder som inte lever upp till kraven om transparentare beskattningsregelverk.
– Från kommissionens synvinkel hade vi gärna sett starkare motåtgärder, sade Dombrovskis.
Kritik mot listan
Organisationen Oxfam kritiserar också EU-listan och anser att flera skatteparadis saknas. På EU-listan ingår exempelvis inte kända skatteparadis som Caymanöarna och Bermuda. De har i stället gjort en egen svarta lista med ett 40-tal länder och jurisdiktioner. På deras lista ingår även EU-länderna Luxemburg, Irland, Nederländerna och Malta.
Även den gröna partigruppen i EU-parlamentet är besviken över att länder som USA inte är med men ser en fördel med processen.
– Medan det är beklagligt att medlemsländerna visar så lite mod och ansvarstagande lyckades EU:s svartlistning sätta igång skattepolitiska granskningar i mer än fyrtio jurisdiktioner utanför EU, sade den tyske miljöpartistiske EU-parlamentarikern Sven Giegold i ett uttalande.
Inför exercisen hade kommissionen rankat 165 av världens länder och områden efter en rad indikatorer som storleken på deras finanssektorer, ekonomiska band till EU-länderna och transparens.
I dagsläget har medlemsländerna egna listor men enligt kommissionen skulle en gemensam lista bland annat ge större tyngd när det gäller länder utanför EU som vägrar att rätta sig efter internationella standarder för god förvaltning i skattefrågor.