EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker. Arkivbild.

Bild: EU

Hoppa till artikelns andra spalt.

Juncker: Acceptera färgade, muslimer och homosexuella

EU-kommissionens ordföranden Jean-Claude Juncker anser att medlemsländerna inte ska kunna välja vilka flyktingar de tar emot.

– Vi är i samtal med Ungern och Polen. Jag accepterar inte att man säger att vi inte tar emot färgade, muslimer eller homosexuella på vårt territorium. Det är en kraftig överträdelse mot de europeiska grundvärderingarna, sade Juncker i en intervju med tyska ARD på tisdagen

De båda EU-länderna har hittills vägrat att ta emot omfördelade flyktingar från Italien och Grekland, en vägran som nu prövas av EU-domstolen.

Juncker upprepade också en tidigare ståndpunkt att om EU-länderna inte kan enas om att ta gemensamt ansvar för flyktingar bör beslutet tas genom en omröstning mellan ländernas migrationsministrar, vilket sannolikt betyder att regeln om att när det kommer många migranter samtidigt ta emot omfördelade asylsökande från andra EU-länder blir tvingande.