Annons

EU-kommissionärer Frans Timmermans och Karmenu Vella.

Bild: EU

Hoppa till artikelns andra spalt.

Folkliga krav kan ge renare dricksvatten i EU

För första gången har en omfattande namninsamling i EU lett fram till nya lagförslag. Kommissionen vill höja kvaliteten på och tillgången till kranvatten.

2014 började personer bakom Right2Water samla in namn för att kräva EU-lagstiftning om rätten till vatten. Med 1,6 miljoner underskrifter är initiativet det första som nu leder fram till konkreta förslag.

– Vi måste lyssna på medborgarnas önskningar och matcha dem med passande politik, sade EU-kommissionär Frans Timmermans på torsdagen.

Kommissionen föreslår en uppdatering av EU:s dricksvattendirektiv från 1998 för att se till att kranvatten är drickbart i alla medlemsländer. I dag beräknas runt 23 miljoner personer i EU inte ha tillgång till rent kranvatten.

Annons

Kommissionen vill även sätta upp sammanlagt 18 olika bakterier och kemikalier på listan över ämnen som används för att bedöma om dricksvatten är säkert i EU.

– Nya ämnen uppstår och utgör en potentiell fara mot vattenkvaliteten och vattensäkerhet, sade miljökommissionär Karmenu Vella som vill att privatpersoner ska kunna kolla upp kvaliteten på kranvattnet i sitt bostadsområde på nätet.

Syftet med förslaget är även att minska antalet plastflaskor som i dag användas för vatten som köps i affärer. Man räknar med att kunna minska användningen av plastflaskor med 17 procent vilket skulle bespara invånarna motsvarande sex miljarder kronor per år.

Kommissionen uppmanar även restauranger att erbjuda gäster gratis kranvatten och medlemsländerna att sätta upp drickskranar på offentliga platser.