Läcka: Storbritannien vill kunna förlänga övergångsperiod i EU

Den brittiska regeringen vill kunna dra ut på övergångsperioden innan man helt lämnar EU. Samtidigt gör 62 parlamentsledamöter i premiärminister May egna led revolt mot den inslagna vägen.

Förhandlingarna om den av Storbritannien efterfrågade övergångsperioden efter landets formella utträde ur EU i mars 2019 har inleddes för två veckor sedan. Men först nu verkar den brittiska regeringen mejslat fram sin ståndpunkt.

EU-sidans ståndpunkt är att övergångsperioden ska sträcka sig fram till 31 december 2020 och under den tiden ska Storbritannien omfattas av alla EU-lagar.

Med i ett läckt dokument begär den brittiska regeringen att övergångsperioden ska avslutas först när britterna är redo att klara sig på egen hand.

”Storbritannien anser att perioden längd ska avgöras endast av hur länge det kommer ta att förbereda och genomföra de nya processer och  systemen som den framtida relationen ska bygga på”, heter det i dokumentet där man dock räknar med att detta kommer att ta runt två år, det vill säga mars 2021.

Premiärminister Theresa May har tidigare sagt att hon inte vill att EU:s fria rörlighet för personer inte ska gälla under övergångsperioden, vilket är ett EU-krav. Men i det läckta utkastet finns inte detta krav med.

Revolt på Mays högerkant

Samtidigt gör 62 brexitförespråkande ledamöter i konservativa Tories uppror och krävde i förra veckan i ett brev till premiärminister Theresa May en rad ändringar i de pågående utträdesförhandlingarna med EU.

Bland annat avvisar de EU-linjen att Storbritannien måste fortsätta följa EU-regler under en övergångsperiod efter att Storbritannien formellt lämnar EU i mars 2019.

”Din regering måste kunna ändra brittiska lagar och regler så snart vi lämnat snarare än att ”tvingas på lagar” utan någon substantiell möjlighet att påverka det Bryssel beslutar”, skriver de.

Ledamöterna vill dessutom att landet ska kunna förhandla frihandelsavtal med andra länder utanför EU under övergångsperioden.