Hoppa till huvudinnehåll
Annons
Hoppa till fördjupning
Storbritanniens konservativa premiärminister Theresa May. Arkivbild.

Läcka: Storbritannien vill kunna förlänga övergångsperiod i EU

BRYSSEL 21 februari 2018 | Revolt i egna led

Den brittiska regeringen vill kunna dra ut på övergångsperioden innan man helt lämnar EU. Samtidigt gör 62 parlamentsledamöter i premiärminister May egna led revolt mot den inslagna vägen.

Förhandlingarna om den av Storbritannien efterfrågade övergångsperioden efter landets formella utträde ur EU i mars 2019 har inleddes för två veckor sedan. Men först nu verkar den brittiska regeringen mejslat fram sin ståndpunkt.

EU-sidans ståndpunkt är att övergångsperioden ska sträcka sig fram till 31 december 2020 och under den tiden ska Storbritannien omfattas av alla EU-lagar.

Med i ett läckt dokument begär den brittiska regeringen att övergångsperioden ska avslutas först när britterna är redo att klara sig på egen hand.

”Storbritannien anser att perioden längd ska avgöras endast av hur länge det kommer ta att förbereda och genomföra de nya processer och  systemen som den framtida relationen ska bygga på”, heter det i dokumentet där man dock räknar med att detta kommer att ta runt två år, det vill säga mars 2021.

Premiärminister Theresa May har tidigare sagt att hon inte vill att EU:s fria rörlighet för personer inte ska gälla under övergångsperioden, vilket är ett EU-krav. Men i det läckta utkastet finns inte detta krav med.

Revolt på Mays högerkant

Samtidigt gör 62 brexitförespråkande ledamöter i konservativa Tories uppror och krävde i förra veckan i ett brev till premiärminister Theresa May en rad ändringar i de pågående utträdesförhandlingarna med EU.

Bland annat avvisar de EU-linjen att Storbritannien måste fortsätta följa EU-regler under en övergångsperiod efter att Storbritannien formellt lämnar EU i mars 2019.

”Din regering måste kunna ändra brittiska lagar och regler så snart vi lämnat snarare än att ”tvingas på lagar” utan någon substantiell möjlighet att påverka det Bryssel beslutar”, skriver de.

Ledamöterna vill dessutom att landet ska kunna förhandla frihandelsavtal med andra länder utanför EU under övergångsperioden.

Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund
Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
annons LO
annons
annons
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
annons LO
annons
annons
Fackliga Brysselkontoret