EU:s brexitförhandlare Michel Barnier. Britternas motsvarighet David Davis deltog till skillnad från tidigare inte i brexitförhandlingarna i Bryssel. Arkivbild.

Bild: EU

Hoppa till artikelns andra spalt.

Brexitförhandlare förstår inte britterna

EU:s brexitförhandlare Michel Barnier anklagar den brittiska regeringen för att vara ologisk och varnar för att en övergångsperiod efter utträdet inte är given.

I slutet av förra året gav EU-ländernas stats- och regeringschefer grönt ljus till att i princip avsluta den första etappen i Brexitförhandlingarna som handlade om själva villkoren för utträdet. Denna vecka hölls den första förhandlingsrundan i etapp två om en övergångsperiod efter det formella utträdet ur EU 29 mars 2019.

Enligt EU:s brexitförhandlare Michel Barnier återstår en rad olösta frågor efter veckans samtal. Det handlar bland annat om att Storbritannien inte accepterar att lyda under EU-domstolen under övergångsperioden och att EU-medborgare skulle få samma rättigheter i Storbritannien som de har i dag.

– Ärligt talat är jag förvånad över oenigheterna. EU:s ståndpunkter är enligt mig helt logiska, sade Barnier på fredagen efter förhandlingarna och menade att Storbritannien måste leva upp till alla EU-åtaganden om man samtidigt begär att få åtnjuta alla EU-rättigheter och fördelar som den inre marknaden.

Enligt Barnier är oenigheten så stor att en övergångsperiod, som britterna själva efterfrågat, inte kan ses som en självklarhet.

– Det finns i dag ingen överenskommelse om övergångsperioden. Om dessa meningsskiljaktigheter kvarstår är övergången inte given, sade Barnier som dock tillade att han trodde att det hela går att lösa under kommande förhandlingsrundor.

Vill behålla internationella avtal

I går torsdag publicerade den brittiska regeringen ett dokument där man i praktiken ber länder utanför EU att ha kvar de runt 750 internationella avtal som Storbritannien i dag har tack vare EU-medlemskapet.

”Storbritannien föreslår att dessa tredjelandsavtal som gäller för Storbritannien i dess egenskap som EU-medlemsland […] bör fortsätta att gälla för Storbritannien på samma sätt under hela övergångsperioden.”, heter det i dokumentet.

Den brittiska regeringen vill att Storbritannien ”behandlas på samma sätt som EU-länder”. Men ur Barniers synvinkel är detta inte möjligt och att många länder utanför EU har en annan syn än britterna på detta.

– När Storbritannien lämnar EU, lämnar man även 750 internationella avtal på alla områden, sade Barnier.

Kallar EU-dokument ohövligt

EU-kommissionen offentliggjorde i onsdags ett juridiskt dokument som EU-sidan anser ska ligga till grund för övergångsperioden. Den klargör bland annat att EU vill kunna straffa Storbritannien genom att stoppa deras tillträde till den inre marknaden om landet bryter mot den överenskommelse om övergångsperioden som man hoppas kunna nå senast i mars. Den brittiske brexitministern David Davis, som inte var i Bryssel under förhandlingarna, kommenterade på torsdagen dokumentet mycket kritiskt och kallade det ”oklokt” att publicera det.

– Jag anser inte att det var i god tro att publicera ett dokument med ett uppriktigt sagt ohövligt språk och i praktiken kräva att de godtyckligt kan besluta övergångsperioden, sade Davis, skriver The Guardian.

Gränskontroller oundvikliga på Irland

En av de svåraste frågorna i etapp ett av utträdesförhandlingarna var den framtida relationen mellan republiken Irland och brittiska Nordirland. I den preliminära uppgörelse som EU och Storbritannien nådde i december enades man om att det inte ska bli några ”hårda gränser” med gränskontroller på Irland men att den praktiska lösningen på detta måste sökas i fas två. Storbritannien har dock ännu inte presenterat någon lösning för hur det ska ske.

– Det är viktigt att säga sanningen. Storbritanniens beslut att lämna den inre marknaden och tullunionen skulle göra gränskontroller oundvikliga, sade Barnier.

Ber britterna om klarhet

Ända sedan brexitförhandlingarna inleddes i juni förra året har EU-sidan bett premiärminister Theresa May att precisera hur Storbritannien ser på framtiden. Frågan om ett brittiskt klargörande stod på dagordningen i veckans förhandlingsrunda men enligt Barnier uteblev punkten på grund av en ”förhinder” i britternas kalender.

– Det är dags att ta beslut. Tiden är knapp, mycket knapp och vi har inte en minut att förlora om vi vill lyckas, sade Michel Barnier med hänvisning att utträdesavtalet måste vara färdigförhandlat om mindre än tio månader.