Annons

Polens premiärminister Mateusz Morawiecki träffar 8 mars EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker. Arkivbild.

Bild: EU

Hoppa till artikelns andra spalt.

Nya signaler – Polen redo för dialog

En mer samtalsvillig polsk regering har tre veckor på sig att svara på EU-kommissionens kritik mot landets förändringar av rättsväsendet.

För tredje gången diskuterade på tisdagen medlemsländernas EU-ministrar situationen för rättsstatligheten i Polen. Sedan januari 2016 kritiseras den nationalkonservativa regeringen av EU-kommissionen för att underminera rättsväsendets oberoende och hittills har de visat på liten kompromissvilja i frågan.

Men enligt flera EU-ministrar har det skett en förändring i Warszawa sedan Mateusz Morawiecki tillträdde som ny premiärminister i början av året.

– Under de senaste dagarna har vi sett positiva signaler från den polska regeringen sade Tysklands EU-minister Michael Roth på tisdagen.

– Polen har faktiskt börjat en riktig dialog med kommissionen [och] det är ju verkligen i sista stund. Den dialogen skulle ha börjat för ett år sedan, sade Sveriges EU-minister Ann Linde (S).

Även EU-kommissionens Frans Timmermans, som ansvarar för samtalen med den polska regeringen, är något mer positiv än tidigare.

– Vi har en dialog med Polen men en dialog är bara till nytta om den leder till resultat, sade Timmermans.

Annons

Har tre veckor på sig

Polen, som motiverar reformerna med bland annat att domare som tillhörde den tidigare kommunistregimen ska rensas ut, har till 20 mars på sig att komma med ett svar på hur man ska komma till rätta med frågan. Om kommissionen inte finner det svaret tillräckligt väntas man återrapportera till EU-ministrarna och därefter lägga fram ett skarpt förslag på att utlösa artikel 7.1 mot den polska regeringen.

Timmerman kunde efter tisdagens möte dock inte säga vad han tror om regeringens svar.

– Jag har inga indikationer åt ettdera hållet. Jag vet inte vad det kommer stå i dokumentet, sade Timmermans.

Brett stöd

Timmermans sade att det finns ett ”väldigt stort stöd” för kommissionens linje. Tjeckien, som ingår i den så kallade Visegradgruppen tillsammans med Polen, Ungern och Slovakien, ställer sig bakom Timmermans.

– Inte bara inre marknadens funktion utan även rättsligt samarbete hänger på [ett fungerande rättsväsende i Polen]. I denna fråga anser Tjeckien att proceduren är den rätta, sade landets EU-minister Aleš Chmelař.

Den 8 mars träffas Polens premiärminister Mateusz Morawiecki och EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker i Bryssel för att diskutera frågan.