Amerikanska IT-jättar splittrar EU-ledare
BRYSSEL 22 mars 2018EU:s ledare ser problem med att digitala bolag som Google och Facebook betalar lite skatt i EU men hur frågan ska lösas splittrar medlemsländerna. Sverige vill inte se en europeisk lösning.
– Vi hade en rak diskussion om beskattning. Den digitala ekonomin är en utmaning för våra skattesystem. Alla ledare vill arbeta mot en effektiv och rättvis lösning, sade Europeiska rådets ordförande Donald Tusk på toppmötet i Bryssel på torsdagskvällen.
Tidigare i veckan lade kommissionen fram ett förslag om hur EU ska få digitala bolagsjättar som saknar fysisk närvaro men tjänar stora pengar på sina europeiska användare att betala mer skatt. Enligt kommissionen betalar nätbolagen i snitt nio procent i skatt medan traditionella företag betalar i genomsnitt 23 procent.
Långsiktigt vill kommissionen ändra den juridiska definitionen för hur företag beskattas och som en snabbare åtgärd föreslås en skatt på bolagens omsättning på tre procent.
Sverige hör till de skeptiska länderna. Statsminister Stefan Löfven (S) delar visserligen problembilden men tycker inte att frågan ska lösas på EU-nivå.
– Vi ser problemet att dessa företag beskattas mycket lägre än andra företag. Det måste det bli en ändring på. Men vi menar att det i första hand är en global fråga och att det behövs en global lösning, sade Stefan Löfven på väg in på dagens möte.
Den franske presidenten Emmanuel Macron har i sin tur varit pådrivande för att få till en snabb EU-lösning och stats- och regeringscheferna ska också ta upp frågan igen på nästa möte i juni.
Facebook skandal debatterades
Macron förde också upp frågan om hur uppgifter om privatperson från Facebook använts av analysföretaget Cambridge Analytica för att stötta den amerikanska presidenten Donald Trumps valkampanj.
– Medborgarnas privatliv måste skyddas fullt ut. Vi tar mycket allvarligt på detta, sade mötesordföranden Donald Tusk efter debatten och tillade att EU:s och medlemsländernas lagar och regler på området måste följas.
Avvaktar besked från Trump
Tanken var att EU:s ledare också skulle prata om hur de skulle svara på USA:s annonserade tullar på stål och aluminium. Men då det kom besked om att EU skulle undantas tullarna sköts frågan fram.
Danmarks statsminister Lars Løkke Rasmussen kallade det positiva besked men betonade att han ville höra det från Donald Trump själv.
Ledarna väntas ge mer detaljerade besked på fredagen om hur EU ska agera gentemot Trump, förutsatt att den amerikanska presidenten gett klara besked.