Slovakiens socialdemokratiske premiärminister Robert Fico. Arkivbild.

Bild: EU

Hoppa till artikelns andra spalt.

Journalistmord kan fälla slovakisk regering

Tusentals slovaker demonstrerade mot regeringen samtidigt som regeringscheferna i Slovakien och Ungern pekar ut den amerikanske affärsmannen George Soros som konspiratör. Under måndagen kan den slovakiska regeringskoalitionens framtid avgöras.

Mordet på den slovakiske granskande journalisten Ján Kusiak för drygt två veckor sedan har fått konsekvenser för regeringen. Kusiak ska ha granskat skattebedrägerier kopplade till personer i nära det socialdemokratiska regeringspartiet Smer och den italienska maffian.

Runt 50 000 personer protesterade enligt Reuters i huvudstaden Bratislava på fredagen, den största demonstrationen sedan kommunismens fall, mot regeringen och dess hantering av fallet.

Avgångskrav

Regeringspartiet Most–Híd, som företräder den ungerska minoriteten i Slovakien, har krävt inrikesminister Robert Kaliňáks avgång. Ministern rapporteras ha nära samarbete med några av de som Kuciak granskade. I dag måndag väntas Most–Híd besluta om framtiden för regeringskoaltionen, enligt Hospodárske Noviny.

Soros får skulden

Efter mordet uppmanade president Andrej Kiska regeringen att ombildas eller utlysa nyval. Premiärminister Robert Fico misstänkliggjorde därefter presidenten med hänvisning att denne skulle ha träffat den ungerskamerikanske affärsmannen George Soros i september 2017.

– Det som hänt efter mordet på journalisterna tyder på ett försök till total destabilisering i detta land, sade Fico, enligt Euractiv.

Även i grannlandet Ungern får Soros skulden för händelserna efter mordet i Slovakien.

– George Soros och hans nätverk utnyttjar varje tillfälle till att omkullkasta regeringar som motsätter sig migration, sade den ungerske nationalkonservative premiärministern Viktor Orbán i fredags.

I den pågående ungerska valrörelsen pekas Soros en stor fara för landet av regeringspartiet Fidesz vars främsta valfråga är att Ungern inte ska ta emot några flyktingar från andra EU-länder. Även den slovakiska regeringen är motståndare mot omfördelning.

– Jag är inte alls överraskad över vad jag ser. Jag har haft det här yrket [Ungerns premiärminister] länge och kan tyda tecknen, sade Orbán.

George Soros avvisar enligt nyhetsbyrån AP anklagelserna om att försöka destabilisera den slovakiska regeringen.

USA varnar för konspirationsteorier

Samtidig varnar den amerikanske ambassadören Adam Sterling i Bratislava för att inte fastna i konspirationsteorier.

”Vi uppmanar alla parter att avstå från att ta till konspirationsteorier och missinformation”, heter det i ett uttalande.