Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning
Migrationsminister Heléne Fritzon (S) hoppas att EU-länderna ska enas i asylfrågan till sommaren.

Kontroversiell asylfråga skjuts på framtiden

BRYSSEL 8 mars 2018 | Sverige kan kompromissa

EU-länderna ska enas om omfördelning av flyktingar innan sommaren. Men positionerna är låsta och på dagens migrationsmöte i Bryssel tas frågan inte ens upp.

När EU:s migrationsministrar träffas i Bryssel på torsdagen ska de som vanligt ta upp migrationsfrågan som varit en stående punkt på mötena de senaste åren. Men enligt regeringens kommenterade dagordning ska migrationsminister Heléne Fritzon (S) och hennes kollegor enbart prata om den externa hanteringen av migrationspolitiken – hantering av EU:s yttre gränser, samarbete med icke-EU-länder och återvändande – åtgärder som syftar till att hålla migranter borta från EU.

Den för Sverige viktiga frågan om att alla EU-länder ska ta ansvar för asylsökande och omfördelning av flyktingar från ett medlemsland till ett annat ska inte diskuteras. Det pågår förhandlingar mellan länderna på expertnivå men positionerna sägs alltjämt vara låsta. Troligtvis dröjer det till juni innan migrationsministrarna tar upp frågan igen. Det är också då de senast ska enas i frågan enligt den uppsatta tidsplanen.  

Trots det tycker Heléne Fritzon att förhandlingarna går framåt.

– Det stod väldigt mycket still i höstas. Nu har vi ett pågående förhandlingsarbete. Jag tycker jag hör en vilja från medlemsländer att på nytt vilja diskutera frågan, säger hon till Europaportalen.

På morgonen innan dagens möte träffade Fritzon sin tjeckiska kollega som tillsammans med Ungern, Polen och Slovakien hört till dem som motarbetat en tvingande omfördelning av flyktingar.

– Vi hade ett väldigt bra samtal. Jag tycker att det visade på en vilja att hitta en gemensam lösning.

Omfördelning inte lika prioriterat

Frågan är också hur hårt Sverige kommer driva frågan om att alla EU-länder ska ta ansvar. När regeringen presenterade sina EU-prioriteringar för en knapp vecka sedan fanns inte ordet omfördelning med. Förra året ville Sverige se en ”en jämnare fördelning” och året innan jobbade man för en “permanent och tvingande omfördelning”.

– Sverige har en tydlig ståndpunkt, säger Heléne Fritzon men tillägger:

– Sen har vi också ett utrymme att vara med och hitta gemensamma lösningar som också kan innebära kompromisser.

Om den svenska kompromissviljan innebär att Sverige släpper kravet på tvingande omfördelning vill Heléne Fritzon inte säga.

Mer fakta

Andreas Liljeheden
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
@AndreasBxl
Andreas Liljeheden
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
@AndreasBxl
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
annons
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
annons
Fackliga Brysselkontoret