Annons

EU:s relation till Turkiet är fortsatt komplicerad efter toppmötet i bulgariska Varna.

Bild: EU

Hoppa till artikelns andra spalt.

Turkiet ber om EU-pengar och medlemskap

Toppmötet mellan EU och Turkiet gav inga direkta resultat. EU kritiserade utvecklingen i landet och dess agerande i Syrien medan president Erdoğan bad om mer pengar och medlemskap.

– Frågar du mig om vi nådde lösningar eller kompromisser så är svaret nej, sade Europeiska rådets ordförande Donald Tusk på måndagen efter mötet med Turkiets president Recep Tayyip Erdoğan i Varna på den bulgariska Svartahavskusten.

På mötet fick den turkiska ledaren kritik för att grundläggande medborgerliga rättigheter och rättsväsendet har underminerats efter statskuppsförsöket sommaren 2016 och för agerandet i kriget i Syrien. EU-sidan tog också upp de grekiska militärer som fängslats i landet liksom att Turkiet hindrar ett italienskt oljebolag från att leta olja och gas i havet norr om Cypern.   

Sluta vara så kritisk

Den turkiska presidenten tyckte att EU:s kritik var orättvis.

– Inte förrän EU slutar att vara överdrivet kritiskt kommer vi verkligen kunna förbättra vår relation, sade Recep Tayyip Erdoğan.

Han passade också på att begära besked om visumfrihet för turkiska medborgare, nya förhandlingar om en tullunion och påskyndade förhandlingar om EU-medlemskap.

– Jag vill framhålla att EU är en strategisk partner för Turkiet och det vore ett misstag att isolera Turkiet från medlemskapsprocessen, sade Erdoğan.

Presidenten uppmanade också EU att betala ut mer av det utlovade stödet som ska gå till de över tre miljoner flyktingar som befinner i Turkiet.

EU måste följa regler

Enligt en uppgörelse mellan EU och Turkiet ska landet agera gränsvakt för att stoppa flyktingar från att ta sig vidare norrut in i EU. I utbyte har unionen lovat direktstöd till flyktingarna via hjälporganisationer på sex miljarder euro.

Erdoğan betonade att bara 1,8 miljarder hittills betalats ut och att mer pengar behövs då antalet flyktingar närmar sig fyra miljoner.

EU-sidan försäkrade att mer pengar kommer men att det tar tid.

– Jag vill påminna vår turkiska vän som ibland säger att vi inte betalat tillräckligt att vi måste följa särskilda regler och procedurer. Det finns inga tvivel om att vi kommer uppfylla våra åtaganden, sade kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker.