Aleksander Gabelic (S) tar över som EU-parlamentariker efter partivännen Jens Nilssons bortgång.

Bild: Andreas Liljeheden

Hoppa till artikelns andra spalt.

Ödmjuk ny EU-politiker: Jag har ingen koll

Sveriges nye EU-parlamentariker Aleksander Gabelic (S) ska arbeta med regionalpolitik och internationell handel. Uppgifter som han medger att han inte har koll på.

– Jag kommer ödmjukt få ta mig an det här som en lagspelare. Nu kommer jag in i det regionalpolitiska utskottet, jag kan inte så mycket om det, om de olika fonderna och så vidare. Jag kan inte så mycket om brexit, vilka förhandlingar som pågår, om det blir nedskärningar i budgeten. Jag har ingen koll, säger Aleksander Gabelic när Europaportalen träffar honom under hans andra dag på det nya kontoret i Europaparlamentet i Bryssel.

Men socialdemokraten som kom in i EU-parlamentet efter partivännen Jens Nilssons bortgång hoppas att hans internationella bakgrund inom FN-förbundet ska bidra till att han snabbt kommer in i jobbet. Inte minst när det gäller suppleantuppdraget i parlamentets utskott för internationell handel.

Gabelic ser med oro på det gryende handelskriget som uppstått i och med USA:s nya tullar som delvis kan komma att träffa EU.

– Det känns inte bra. Det är vanliga människor som berörs, det handlar om arbetstillfällen. Vi som land har tjänat på handel, säger han.

Utöver handelsutskottet går Gabelic in som ledamot i regionala utskottet som arbetar med EU:s sammanhållningsfonder och diverse delegationer med EU:s grannländer.  

Det är kort tid kvar till EU-valet i maj 2019. Hur mycket kan du uträtta till dess?

– Det vet jag inte men det är en fantastisk möjlighet att sätta mig in i de här frågorna och det här systemet. Men jag hoppas att jag får förtroende och hamnar på en plats som gör att jag har en möjlighet att bli återvald. Det skulle vara otroligt spännande.

Ras på tennisranking talande för Sverige

Aleksandser Gabelic beskriver sig själv som en tennisfantast som inte spelar mycket själv men som skriver för Svenska tennismagasinet och som följer sönernas bana inom sporten. En sport som haft en dalande utveckling i Sverige vilket Gabelic menar är talande för landet i stort.

– Sverige var tennisundret som försvann och det säger mycket om Sverige. Det handlar om Sveriges förändring. Vi hade fyra spelare bland de tio bästa i världen. Idag har vi inte en enda bland de hundra bästa.

Gabelic utvecklar sitt filosofiska resonemang med en berättelse om en farbror som gnetade och skötte om grusbanorna under hans egen uppväxt och som såg till att han själv och andra barn sopade banorna både en och två gånger efter att ha spelat på dem.

– Idag finns ingen farbror. Det finns ingen som inser det gemensamma värdet av att kunna nyttja något tillsammans. Vi värdesätter inte folkrörelse-Sverige, något av det genuina som jag fick uppleva som arbetarbarn har delvis försvunnit.