Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning
Svenskarna är bland de minst benägna att flytta till andra EU-länder.

Få svenskar bor i annat EU-land

BRYSSEL 28 maj 2018 | 1 av 5 rumäner bor utomlands

Andelen EU-medborgare som bor i ett annat medlemsland ökar men inte i Sverige. Svenskarna är bland de minst benägna att bosätta sig i andra EU-länder.

Förra året bodde 1,3 procent av Sveriges medborgare i ett annat EU-land enligt färska siffror från Eurostat. Det är ungefär lika många som för tio år sedan.

Trenden inom EU är annars att allt fler flyttar till ett annat EU-land. Förra året bodde 3,8 procent i ett annat medlemsland jämfört med 2,5 procent år 2007.  

Rumäner mest mobila

Rumänien har den högsta andelen medborgare bosatta i ett annat EU-land. Nästan 20 procent av befolkningen i arbetsför ålder bor i ett annat medlemsland. Därefter kommer Litauen, Kroatien, Portugal och Lettland med en andel på mellan 13-15 procent.  

Lägst andel bosatta i annat EU-land har Sverige och Frankrike (1,3 procent) samt Storbritannien (1,1) och Tyskland (1,0).

Som en intressant detalj i undersökningen framgår också att fler norrmän (2,0 procent) än svenskar bor i andra EU-länder.

Mer fakta

Andreas Liljeheden
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
@AndreasBxl

Kommentera gärna nedan. I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s och, med deras kommentarsregler, erbjuder Europaportalen möjligheten för läsare att kommentera publicerat material. Observera att du är juridiskt ansvarig för alla kommentarer skrivna av dig.

Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar. Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar. Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Annonser
annons från EU-kommissionen
Annons från socialdemokraterna
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Skriv in din epostadress här:

Annonser
annons från EU-kommissionen
Annons från socialdemokraterna
Fackliga Brysselkontoret